Grúziában régen sok szerzetes élt elszigetelt sziklák tetején, ám miután az Oszmán Birodalom a 15. században lerohanta Grúziát, a hagyomány évszázadokra eltűnt. Ezek a grúz szerzetesek az oszloposok, más néven sztiliták hagyományát követték, akik Oszlopos Simeon példáját követve életük nagy részét egy sziklaoszlop tetején töltötték remeteként.

1993-ban pedig Maxime Kavtaradze ortodox szerzetes úgy döntött, hogy az oszlopos hagyományt követve felköltözik egy sziklára.

A szerzetesek valószínűleg a 7. században építették a kis templomot a Katskhi-sziklán.

szikla01

A romos templomot önkéntesek segítségével építette újjá több év alatt. Egy kis kunyhót is felépítettek a szerzetes számára, aki kezdetben rendkívül nomád körülmények között élt. A férfi egyébként régen darukezelőként dolgozott, majd börtönbe került és ekkor döntött úgy, hogy teljesen megváltoztatja életét: a vallás felé fordult, majd szerzetesként folytatta tovább életét a szikla tetején, hogy Istent szolgálja.

szikla02

Katskhi falujának lakói egy kötél segítségével juttatnak fel ételt és a vizet az idős szerzetes számára, aki immár 23 éve él a sziklán. Hetente kétszer mászik le a szikla tövébe egy meredek létrán, hogy más szerzetesekkel illetve hívőkkel együtt imádkozzon. A le- illetve feljutás legalább húsz percet vesz igénybe.

szikla03

A sziklára a nőknek tilos felmászni, illetve a férfiak közül sem mindenkinek engedélyezi a belépést a szerzetes. 2013-ban a CNN egyik munkatársának, Amos Chapple-nek csak azt követően engedte meg, hogy felmásszon a sziklára és képeket készítsen róla, hogy a fotós négy napon át imádkozott a szikla lábánál.

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!