Noha a kozmetikai termékek szinte mindegyikén feltüntetik az összetevőket, mégis, sokan nem veszik a fáradtságot, hogy elolvassák milyen anyagok találhatók bennük. Pedig csökkenthetjük az esetleges egészségügyi kockázatot, allergizáló, irritáló hatást, ha kerülünk bizonyos összetevőket tartalmazó termékeket:

Parabének

A  kozmetikai tartósítószerként használt  parabének károsítják az emberi hormonrendszert, ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, az uniós ökocímke is kizárja a használatukat, és több nagy cég önként kivonta ezeket szereket.

Triklozán

Baktérium-, gomba- és vírusölő szer. Bár az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezet. Hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat fejlődésére, károsítja a pajzsmirigy és a méh izmok működését.

PEG (polietilénglikol)

Emulgeálószer, egyben tartja a zsíros és vizes részeket, ettől a termék homogén lesz.

A PEG-ek áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt, így bejuthatnak egyéb káros szennyező anyagok is. PEG-ekben gyakran megtalálhatóak a gyártás során beléjük került problémás szennyezőanyagok is.

BHT (butylhydroxytoluol)

Antioxidánsként használják, késlelteti és gátolja az oxidációs folyamatot. Allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hat.

BHA (butylhydroxyaniol)

Antioxidánsként használják, késlelteti és gátolja az oxidációs folyamatot. Allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszerre is károsan hat.

EDTA (Etilén di-aminotetra acetát)

Kémiai segédanyag, a konzerváló szerek hatását erősíti, nehezen lebomló, környezetet veszélyeztető anyag

(Forrás: tudatosvasarlo.hu)

Hasznosnak találtad a cikket? Akkor oszd meg ismerőseiddel is!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!