A meditáció jótékony hatását ma már az orvostudomány is elismeri. Kutatások bizonyítják, hogy a meditációval jelentősen csökkenthető a stressz, testi-lelki fájdalom, a szorongás sőt, még a memória is fejleszthető vele!

A Harvard Egyetem kutatói publikáltak egy tanulmányt. A 8 hetes vizsgálatban résztvevők napi 30 percig meditáltak éber állapotban. A résztvevőket MRI-vel monitorozták.

Csökkenő fájdalom

A Brain Research Bulletin online kiadásában megjelent tanulmány során a kutatók rájöttek, hogy a nyolchetes meditációs tréningen részt vett emberek jobban tudták szabályozni az egyik agyi hullámot, az alfa ritmust.

Bár a tanulmány résztvevői nem szenvedtek krónikus fájdalomtól, az eredmények azt mutatják, hogy a meditáló, fájdalmaktól szenvedő betegek esetében a jótékony hatás abból eredhet, hogy gyakorlatilag le tudják halkítani a fájdalomjeleket. A kísérletből az is kiderült, hogy a meditációt tanuló alanyok alacsonyabb stressz-szintről számoltak be, mint a nem meditáló résztvevők.

Oldódó stressz

Az MRI eredményeiből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy már 8 hét alatt a meditáció szó szerint újraépíti az agy szürkeállományát. Ez az első vizsgálat amely dokumentálja, hogy a meditáció ilyen fizikai változásokra képes.

A kísérletből az is kiderült, hogy a meditációt tanuló alanyok alacsonyabb stressz-szintről számoltak be, mint a nem meditáló résztvevők. Az agy egy része, az amygdala felelős az érzelmi mélypontok kialakulásáért, ennek hibás működése okozhatja például a szorongást, a stresszt.

MRI-felvételek azonban bizonyítják, hogy meditációval ennek az agyterületnek a minősége is változik, a rendszeres meditálók érzelmi egyensúlya pedig helyreáll.

Javuló memória

A hippokampusz az az agyrégió, ami nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában. Ez az agyterület szintén nagyon érzékenyen reagál a stresszre, a stresszhormon, a kortizol hatására például zsugorodik, de kimutatták azt is, hogy meditáció hatására az hippokampusz szürkeállománya növelhető.

 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!