India a mesés tájak, az egzotikus ízek, a gyönyörű épületek és a vendégszerető emberek országa. És még ennél sokkal több, telis-tele érdekességgel:

Hány betűt lehet írni egy szem rizsre?

1314-et már írtak rá, úgyhogy ennyit biztos.

Hány mozijegyet adnak el Indiában évente?

Körülbelül hárommilliárdot.

Hány sáfrányvirágból lesz egy kiló sáfrány?

A valódi sáfrány a krókusz avagy sáfrányvirág szárított bibéje. Egy kiló száraz sáfrány előállításához százötvenezer virág bibéjét kell kiszedni – egyenként, kézzel. Ez egy szakképzett sáfrányszedő munkásnak körülbelül 25 napi melója.

Hányféle mangót termesztenek Indiában?

A mangó – a gyümölcsök királynője – időtlen idők óta India kedvenc gyümölcse. Ezernél több válfaját uralkodókról, drágakövekről, városokról, vagy egyszerűen csak a színükről, aromájukról nevezték el.

Hol és mikor épült Ázsia első vasúti pályája?

Ázsia első vasútját az angolok építették teherszállítás céljából, Bombay kikötővárosát kötve össze a szomszédos Tháná nevű településsel.

Honnan származik a sampon szó?

Indiában régi szokás a fej olajos masszírozása. Az illóolajokkal, gyógynövénykivonatokkal vegyített kókusz- vagy egyéb olaj a hajnak is, a fejbőrnek is jót tesz, a masszírozás és dögönyözés pedig élénkíti a fejbőr vérkeringését. Cshámpó – így utasítja személyi szolgáját a gazdag ember, hogy masszírozza meg a fejét. Ezt próbálták az angol gyarmatosítók is mondani, és shampoo alakban rögzült nyelvükben a kifejezés, amelynek jelentése aztán áttolódott a hajolajra, és így terjedt el a többi európai nyelvben.

Honnan származnak az arab számok?

Az az ötlet, hogy a számokat tízes számrendszerben helyiértékekkel jelöljük, Indiából ered, mint ahogy a nulla matematikai fogalmát is itt használták először. Maguk a számjegyek eléggé megváltoztak, amikor Indiából átkerültek arab vidékre, és tovább alakultak tőlük Európába jövet. Érdekes dolog egyébként, hogy bár az arab írást jobbról balra olvassák, a számjegyek sorrendje az araboknál is ugyanaz, mint akár Indiában, akár Európában, tehát a legkisebb helyiérték van a jobb szélen.

Melyik a világ leglátogatottabb zarándokhelye?

Tirupati Báládzsí – vagyis Visnu – templomát (Ándhra Pradés állam déli részén, kulturálisan már inkább Tamil Náduban) naponta átlagosan harmincezer látogató keresi fel. Egyes források szerint évi 6 millió USA dollár körüli összegre rúg a templom bevétele a zarándokokból. Más forrás szerint 2.2 millió dollárnyi összeget az termel, hogy hajat adnak el parókagyártóknak – ebben a templomban ugyanis sok zarándok (a nők is) áldozati cselekedetként leborotváltatja a haját.

Izgalmasnak találtad a cikket? Akkor ne felejtsd el megosztani!

(Forrás: gabikamenniindia.blogspot.hu)