Nem hétpecsétes titkot, hanem hét tapasztalatot oszt meg velünk Tara Parker-Pope, a New York Times munkatársa, aki a For Better – A jó házasság tudományos alapjai című könyvének megírása során szociológusokkal, pszichológusokkal készített interjúkat, és a boldog házasságnak ezt a 7 tudományos ismérvét azonosította:

  1. A pozitív történések és jó hírek megünneplése

Kutatások szerint az intimitás elmélyüléséhez, a kölcsönös bizalomhoz és a nagyobb felelősségvállaláshoz járul hozzá, ha a házastársak minden pozitív hírt és eseményt megünnepelnek, függetlenül attól, hogy az egyiküket vagy mindkettőjüket érinti. Fontos, hogy a felek ne csak kifejezzék örömüket a másik sikeréért, hanem valóban ki is mutassák azt.

  1. Öt boldog pillanat egy hibáért cserébe?

Kutatók szerint az arány 5 az 1-hez, azaz statisztikailag egy hibát öt pozitív pillanat kárpótol. Amikor az arány csökkenni kezd, fennáll a veszélye a válásnak – állapították meg a Washington Egyetem szakemberei. Mielőtt nekiállnánk számolni az aránypárokat, fontos tudni, hogy nem a számolás a lényeg, hanem az, hogy egy bocsánatkérés nem elegendő, ha hibát követtünk el, vagy megbántottuk a másikat.

  1. Magasabb elvárások

Sok házaspár megkapja a magáét az emberektől, hogy túl sokat várnak el a házasságuktól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy akik többet várnak el, azok többet is kapnak. Azok a nők és férfiak, akik alacsonyra helyezik a mércét, nem várnak semmit a kommunikációtól, a kölcsönös tisztelettől és a mély érzelmektől, nem is fogják megtalálni azokat.

  1. Közeli kapcsolat a családdal és a barátokkal

Az elképzelés, hogy a házasságban csak magukra támaszkodnak a felek, egymástól várnak mindent nem realista és nem is teljesen egészséges. A barátoknak és a családnak közel kell állniuk a házastársakhoz. A házasságnak kell az elsődleges kapcsolatnak lennie, de nem az egyetlennek. Szakemberek szerint nem feltétlenül jó dolog, ha a felek mindent együtt csinálnak. E mellett a házastársak csak nyerhetnek azzal, ha megőrzik jó kapcsolataikat a barátaikkal és a családjaikkal.

  1. Egyikük se várja el a másiktól, hogy boldoggá tegye őt

Irreális és helytelen a másiktól várni, hogy boldoggá tegyen bennünket. Saját boldogságunk kizárólag tőlünk függ. Egy-egy jelentős esemény, gyerekáldás, lakodalom az embereket ugyan boldogabbá tehetik ideig-óráig, ám ezután a boldogságszint visszaesik az illető személyre jellemző átlagos szintre.

  1. Több szeretkezés

A házasság során a szexuális vágy veszíthet intenzitásából. Ennek ellenére a szex egészséges és számos érzelmi, fiziológiai előnnyel jár, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szeretkezés javíthatja a lelkiállapotunkat, csökkenti a stresszt, jobbá teheti a kapcsolatit és elmélyítheti a házastársak közötti intim viszonyt.

  1. Több kaland, több új és érdekes dolog

A házasoknak nem még több kellemes tevékenységre van szüksége, hanem minél több meglepő, érdekes aktivitásra, melyek segítenek fenntartani a szerelemmel járó kellemes lelkiállapotot. Kutatók szerint a házasság megőrzése érdekében folyamatosan új dolgokat kell kipróbálni és új tapasztalatokat szerezni, megosztani. A feleknek el kell kerülniük a rutint, a megszokást és igyekezzenek mindig új dolgokat kitalálni.

Forrás: joportal.hu

Érdekesnek találtad? Akkor oszd meg barátaiddal is!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!