Alu masala

Ez az Észak-indiai sabji megint ékes bizonyítéka annak, hogy az indiai konyhaművészet egyszerű zöldségekből,
akár egy krumpliból is nagyszerű fogást varázsol néhány fűszer segítségével.

HOZZÁVALÓK:
• 5 db közepes nagyságú krumpli
• 4 db közepes nagyságú paradicsom
(vagy 2 dl paradicsompüré)
• 8 dkg kesudió
• 1 ek reszelt friss gyömbér
• 1,5 kk őrölt római kömény
• 1,5 kk őrölt koriander
• ½ kk őrölt chili (ízlés szerint)
• ½ kk kurkuma
• 3 ek ghi vagy olaj
• 1 db kaliforniai paprika felkockázva
• 1/3 kk asafoetida
• 2 kk só
• 1 kk cukor
• ½ kk garam masala
• egy csokor korianderlevél apróra
vágva

ELKÉSZÍTÉSE:
A krumplit héjában megfőzzük. Közben megmossuk a paradicsomot, felkockázzuk, és beletesszük egy turmixba. Hozzáadjuk
a kesudiót, a gyömbért, a római köményt, a koriandert, a chilit és a kurkumát. Simára turmixoljuk, de az nem baj, ha marad benne egy-egy nagyobb darab a kesuból. Ha a krumpli megfőtt, megpucoljuk és kockára vágjuk.
Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és 2-3 perc alatt megpirítjuk benne a kaliforniai paprikát. Megszórjuk az asafoetidával, egy percig azt is pirítjuk, majd beleöntjük a paradicsomos, fűszeres, kesus szószt. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Az ideje attól függ, hogy milyen paradicsomból vagy püréből készítettük a szószt. Amikor már sűrű, hozzáadjuk a sót és a cukrot, és felengedjük szükség szerint 1,5-2 dl vízzel. Összeforraljuk, majd beletesszük a krumplit. Újból felforraljuk, 3-4 percig főzzük, végül megszórjuk a garam masalával és a korianderlevéllel.
Elkeverjük és levesszük tűzről. Chapatival vagy parathával tálaljuk.

Hémangi / vegavarazs.hu

Oszd meg másokkal is