Te is szeretsz a szabadban lenni? Sokat kirándulsz a családoddal? Ugye van stratégiád a kullancsok ellen?

Ha olyan helyen laksz – például erdő szélén – ahol rengeteg kullancs fordul elő, akkor lehet, hogy számodra a védőoltás a legjobb megoldás. Míg a vírusos agyhártyagyulladás ellen hatékony oltással lehet védekezni, addig a Lyme-kór ellen egyelőre nincs ilyen megoldás.

Akkor is elkerülhetetlen a védekezés az apró nyári szörnyek ellen, ha nem vagy fokozottan kitéve kullancsveszélynek.

Ám mielőtt kemény vegyszerekkel lendülnél ellentámadásba, érdemes megfontolni a szelídebb módszereket is a kártékony rovarok távoltartására. Mit jelent ez? A kullancs elleni készítmények többsége mérgező, és olyan anyagokat tartalmaz, amelyek súlyosan károsíthatják egészségedet. Ezek az úgynevezett biocid anyagok, melyek rákkeltő, génkárosító anyagok, és negatívan befolyásolják a hormon- és az idegrendszert. Ezen kívül veszélyes még az erősen mérgező cypermethrin és a hormonkárosító d-fenothrin is. Várhatóan hamarosan hazánkban is kivonják a forgalomból ezeket a hatóanyagokat, de addig sem árt az óvatosság.

Mit tehetsz? Használj geránium olajat, mert kullancs ellen kiváló, sőt, elmondhatom, hogy a legjobb. Fontos, hogy sebekre, sérült bőrfelületre ne tegyél, mert további irritációt okozhat. Mindenképpen ügyelj arra, hogy jóval gyakrabban kell a bőrödre tenni belőle, mint mérgező anyagokat tartalmazó társait, hiszen ez sokkal szelídebb kullancsölő szer.

Néhány hasznos tipp, amire érdemes figyelned:
• gyakran ellenőrizd, nem került-e a bőrödre kullancs
• ha mégis találnál egyet, akkor minél előbb, gyötrés nélkül, csipesszel, egy határozott mozdulattal távolítsd el
• a csípés után figyelj a „vándorló” kiütésekre

Végül álljon itt egy recept arra, hogyan készíts házilag hatékony, mégis egészséges kullancs elleni szert.
Ezekre lesz szükséged:
• a kívánt mennyiségtől függően 1-25 csepp geránium olaj
• 2 evőkanál olíva olaj
• 1 evőkanál aloe vera gél (opcionálisan)

Jól keverd össze a hozzávalókat, tedd be egy jól zárható üvegbe, és mindenképpen címkézd fel! Akár hat hónapig is eláll. Ezek után nyugodtan járhatod az erdőket.
Jó kirándulást!

Varga-Darabos Andrea
www.mannaszappan.hu

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!