Ugyan hol máshol lehetett volna részem a csodálatos balinéz masszázsban, mint Balin.
Másfél hónapot töltöttem a szigeten azzal a céllal, hogy annyi Spa-t járok be és próbálok ki, amennyit csak tudok. Az egyszerű Spa-nak nevezett üzlettől- ahol jóformán a masszőrön, masszázsasztalon és maximum 2 féle masszázsolajon kívül semmi nem volt- kipróbáltam 5 csillagos hotelek, Spa-díj nyertes resortok lenyűgöző és ellenállhatatlan
luxus Spa-it is. A kontraszt hatalmas volt. A kedves olvasó talán azt gondolja, hogy semmi nem lehet jobb egy gyönyörű szállodában elérhető kényeztető masszázsnál. Pedig nem feltétlen így van!
A balinéz masszázs messze földön híres és több ezer éves más kultúrákból is származó gyökerekhez nyúlik vissza. Így felhasználja és ötvözi a kínai akupresszúrát, a Java-szigetekbeli elsősorban szépítő és relaxáló elemeket, az indiai ayurveda gyógyító technikáit, a svédmasszázs kellemesen átgyúró fogásait és természetesen a balinéz érintés szintén gyógyító, energetizáló mozdulatsorait. Használ gyógynövényeket, fűszereket, gyökereket, olajokat; ezeket alkalmazza a masszázsok során és annak kiegészítő lépéseként, ún. elő – és utókezelésként is. Ha új nevet kellene adnom ennek a különleges masszázsnak, bizonyosan a „Masszázsok királynője” címet kapná.
Spirituális esszenciáját mutatja, hogy eleinte kizárólag gyógyítók, ún. Baliánok gyógyításra alkalmazták és inkább volt fájdalmas, mint kellemes ez a szeánsz. A mára kialakult masszázs során többféle masszírozó technikát, így simítást, gyúrást, dörzsölést, rezegtetést, ütögetést és az akupresszúrás pontok nyomkodását is alkalmazzák, melyek
eredményeként a test-szellem-lélek hármasa egy relaxált, szinte „földöntúli élmény”-hez hasonlítható átszelleműlt állapotba kerül. A balinéz Spa kezelés jóval túlhalad azon, mint hogy bizsergeti a spa-látogatók érzékeit. A masszázs során elménk és testünk megnyugszik, lelkünk megpihen és univerzális energiával töltődünk fel. A balinéz
masszőr mindig egy rövid rituáléval kezdi meg a test „gyógyítását”, amikor is lezárja saját magát a negatív energiáktól és kéri az istenek segítségét az előtte fekvő test-lélek ápolásában. Erre azért van szűkség, hogy ha egy energiaszegény vagy beteg páciens fekszik az masszázsasztalon a masszőr ne vegye át a kliens problémáit és tudja úgy uralni a helyzetet, hogy csatornája és közvetítője lehessen a masszázs során a gyógyító energiáknak.
A masszázsok és istenek szigetén, Balin amúgy is mindenki spirituális. Hisznek az ősi hagyományos gyógyításban és a generációról-generációra szálló különleges gyógyítói képességekben. Alkalmazzák a természet és az energiák csodatevő mivoltát, óvakodnak a „a rossz szellemektől” és napi felajánlásokkal, ceremóniákkal tisztelik isteneiket. Spa
rituáléik a mai 21. századi hagyományos értelemben vett wellness és spa kezelésektől sokban különböznek. Számukra a lényeg a külső-belső egészség és szépség elérése, megtartása és egy olyan vitális energia fenntartása, áramoltatása a szervezetben, ami biztosítja a harmóniát ember és a természet között.
Balin van a levegőben valami olyasmi mágikus dolog, ami már majdnem kézzel fogható. Megmagyarázhatatlan dolgok történnek velünk, érdekes találkozásokat élünk át, a természet nagyon impulzívan hat minden érzékszervünkre.Ezek a különleges erők és az ősi szellem hatja át a balinéz masszázst, amely sokkal autentikusabb volt számomra egy tradicionális balinéz Spa-ban, füstölők és gyertyák között az esőerdő szomszédságában, mint amikor luxus Spa-k kínálták és szerte a világon kínálják balinéz masszázsnak nevezett szolgáltatásaikat.
Útravalóul javasolnám, hogy ha bármikor meglátogatunk egy Spa-t mindig figyeljünk a belső hangunkra, megérzéseinkre. Legyen kellemes a hely, szimpatikus a masszőr és érezzük magunkat biztonságban. Ha a cél testünk és lelkünk teljes kényeztetése ne a „futószalagszerű” szalonokba tévedjünk be, ahol a terapeuták sokszor a kezelés alatt is hangosan beszélgetnek, nevetgélnek egymással, vagy ahol csak egy páciens vagyunk a sok közül. Mindannyian megérdemeljük a különleges figyelmet, egyedülállóak és pótolhatatlanok vagyunk a végtelen Univerzumban.

Wellesz Anett
Spa Management Consultant
www.spadvisor.info

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!