Létezik egy falu a dél-magyar vidéken, Pitvaros, amelynek a legutóbbi havi villanyszámlája – nem csalás, nem ámítás -, egy családi ház egy havi áramszámlájával vetekszik: egészen pontosan 22.157 forint – írta meg a delmagyar.hu.

A településen működő minden önkormányzati intézmény működtetéséhez – a piactér, a védőnői szolgálat, valamint egy bérlakás kivételével – a nap energiáját használják fel. Így napelemes fejlesztéssel, azaz a nap energiáját felhasználva üzemel a napközikonyha, az óvoda, a fogorvosi rendelő, valamint a művelődési ház és a polgármesteri hivatal is.

Pitvaroson nemrég még tizenegyszer több volt a havi villanyszámla. A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető. Ma már a nap energiáját használják az óvodában, a napközikonyhán, a fogorvosi rendelőben, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban is. A beruházásokat pályázati forrásból valósították meg. A közel 63 milliós fejlesztéshez az önkormányzatnak összességében 6,5 milliós önerőt kellett állnia.

Pitvaros_cl

Pitvaros helyzete igen szerencsés, hiszen hazánkban a Szeged-Békéscsaba vonal napsütéses óráinak száma volt a legmagasabb az elmúlt évtizedben, Pitvaros pedig épp félúton helyezkedik el.

A jövőben három vállalkozás is napelempark létesítését tervezi a településen.

(Forrás: delmagyar.hu)

Ha fontosnak találtad, ne felejtsd el megosztani 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!