Szenvedélybetegségek, elhibázott emberi kapcsolatok, zátonyra futott házasságok, megvalósulatlan álmok… Hogy mi a közös bennük? Mindegyik hátterében ugyanaz a dolog állhat. Ez pedig nem más, mint az önszeretet hiánya.
Te szereted önmagad?
Ha belenézel a tükörbe, mit mondasz magadnak? Elégedett vagy önmagaddal és az életeddel? Vagy inkább kritizálod azt a személyt, aki visszanéz rád? Neked is túl sok van valamiből? Túl kövérnek, túl rondának vagy éppen túl laposnak érzed magad? Vagy kérdezzem inkább úgy, hogy Te sem vagy elég? Elég vékony, elég szép vagy elég szexi.
A legtöbb ember nem elégedett önmagával. Úgy érzi, hogy neki túl sok vagy éppen túl kevés jutott valamiből. És ez persze nem csak a külső tulajdonságokra igaz. Másoktól elvárjuk, hogy szeressenek bennünket. Gondold csak el, mi mindent meg nem teszünk azért, hogy mások szeretetét kivívjuk. De mi a helyzet saját magunk szeretetével? Miért nem tudjuk szeretni és elfogadni önmagunkat? Sokan úgy gondolják, hogy önmagunk szeretete önző dolog. Milyen ember az, aki magát szereti?! Szerintem azonban az önszeretet elengedhetetlen és nagyon is pozitív. Ha nem szereted és tiszteled önmagad, akkor belemész olyan helyzetekbe, amelyek nem szolgálják a javadat. Ha nem szereted magad, akkor a szeretetet másoktól próbálod megkapni, és azért bármire hajlandó vagy. Olyan párkapcsolatban maradsz, ami már rég nem működik.
Hagyod, hogy mások kihasználjanak, hogy lábtörlőként bánjanak veled. De az önszeretet nem csak az emberi kapcsolatokról szól. Az is beletartozik, hogy vigyázol magadra, egészségesen étkezel, sportolsz, nem stresszelsz. Hogy olyan dolgokkal foglalkozol, amelyekben örömödet leled (legyen szó hobbiról vagy munkáról). Az is hozzátartozik, hogy megbocsátasz magadnak a múltban elkövetett (gyakran csak feltételezett) hibákért. Idézd fel az összes ilyen esetet (akár listát is készíthetsz), és bocsáss meg magadnak mindegyikért! Vizsgáld meg, hogy akkor, abban a helyzetben miért döntöttél úgy, ahogy döntöttél! Milyen tényezők játszottak közre? Tanulj belőlük! Ha egyedül nem megy, ne szégyellj segítséget kérni!
Készíts egy másik listát is, amiben összeírod mindazt, amiért hálás vagy. Milyen jó dolgok történtek veled? Mire vagy büszke? Mit értél el? Milyen jó tulajdonságaid vannak? Kik a legfontosabb emberek az életedben? Minek tudsz örülni? Ezek lehetnek olyan nagy dolgok is, mint az, hogy lediplomáztál / jó munkahelyed van / szeret a párod. De olyan kicsik is, mint az, hogy végre süt a nap, vagy hogy finom vacsorát készítettél. Fókuszálj ezekre a dolgokra!
Ha kell, tedd ki a listát egy jól látható helyre, és olvasd el minden nap!
És ami a legfontosabb: ne hasonlítgasd magad másokhoz! Ne érezd magad kevesebbnek mások sikerei láttán! Inkább használd sikereiket arra, hogy magadat inspirálod, ösztönözöd vagy motiválod! Lásd és érezd, hogy Te is mennyi mindent elérhetsz (és már el is értél az eddigi életedben – nézd csak meg a listád)!
Jó listakészítést! És ne feledd, legközelebb, ha tükörbe nézel, légy büszke arra, aki visszanéz rád!
Bognár Judit
pszichológiai szakértő, boldogság coach
www.boldogsagkulcs.hu

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!