Miután az utolsó kínai császárt, Pu Jit még gyermekként lemondatták a trónról, életmódja mit sem változott, tényleges hatalma megszűnt létezni, azonban mindaz, ami a császár mindennapjainak rutinját jelentette, tovább élt.

A császár szinte sohasem volt egyedül. Mindig díszes kíséret követte, amely a következőképpen állt össze:

Amikor a császár sétálni indult a Tiltott Városban, előtte haladt egy eunuch, aki hangjelzéssel figyelmeztette az emberek térjenek ki, mert jön a császár. Mögötte ment a császár személye körüli két “legfőbb” eunuch, majd  maga a császár. Ha az uralkodó gyalog  ment két eunuch ment közvetlenül mögötte, akik arra figyeltek, nehogy elessen a császár, mögöttük egy eunuch tartotta a baldachint.

Ezután a császár “dolgait” cipelők sora következett. Volt aki a kinyitható ülőkét cipelte, hogy az uralkodó bárhol leülhessen; volt aki a császár váltóruháit cipelte; volt aki az esernyőt és a napernyőt vitte; volt aki a császári teakészletet cipelte a forróvizes kannával és  a süteményes dobozokkal egyetemben; volt aki a császár gyógyszereit és a legszükségesebb elsősegélyhez szükséges dolgokat vitte a vállán; a sort általában a latrinát és a gyaloghintót cipelő eunuchok zárták.

Az étkezés lebonyolítására is külön koreográfia szolgált. Bárhol is volt a császár a palotában, ha kiejtette azt a szót a száján, hogy éhes, akkor egy egész gépezet indult be: az étekcsarnokig a különböző helyeken posztoló eunuchok vitték el a hírt,  hogy a császár éhes. Két asztalt állítottak fel a fő ételek, hármat a sütemények számára. Mielőtt az “Ég Fia” nekiállt volna enni, az ételkóstoló eunuch végigkóstolta az összes ételt, ezzel próbálták meg megelőzni, hogy megmérgezzék a császárt. Koronként ugyan változott a fogások száma, de azt lehet mondani, hogy általában 30 és 100 (!) körül mozogtak.

A császár mindig új ruhában járt. Az utolsó császár kimutatása szerint 1 hónap alatt a következő ruhák készültek el: 11 prémkabát, 6 prémköntös, 2 prémmellény, 30 öltöny. A különféle ruhák hordása persze nem elsősorban “hóbort” volt, hanem részletesen megszabott rituálé: köpenyből pl. az év folyamán 28 félét kellett felvennie Kína urának.

A császári család ügyeivel több hivatal is foglalkozott (ide tartozott pl. a kincstár, a szertartások hivatal vagy a testőrség), összesen 48 részleg. Egy 1916-os kimutatás szerint a császári udvar kiadásai mintegy 3.000.000 ezüstre rúgtak. Akkor amikor a császárság már nem is létezett…

Pu Ji élete egyébként tele volt kalandos fordulatokkal: 18 éves korára száműzték a Tiltott Városból és a Kínai Köztársaság egyszerű állampolgára lett, 1934-től a Japán által irányított bábállam, Mandzsukuo császárává tették, de nem ő irányított. Látszaturalkodása 1945-ig tartott, mikor is a szovjet hatóságok elfogták. Később börtönben is volt és több megaláztatás is érte. 1967-ben halt meg Kínában.

(Szöveg forrása: kinablog.blog.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!