Jön a tavasz
Lassan vége a télnek, ezért összeírjuk, hogy miket szeretnénk idén termeszteni. Elhatároztuk, hogy nem visszük túlzásba. Próbálunk nem csak a szép eredményre, hanem a kertgondozás élvezhetőségére egyaránt játszani.

Kizárólag olyan fajok jöhettek szóba, amiket gyakran fogyasztunk. Egy váratlan városi kiruccanáskor bevetettük magunkat egy vetőmag lelőhelyre (elítélhető módon egy nagy barkácsáruházba). A lista nem volt nálunk, de nagyjából emlékeztünk a tervekre. Hamar megtelt a kosár vonzó csomagolású, színes ábrákkal ékesített kis papírtasakokkal…

Arra figyeltünk vetőmag válogatás közben, hogy ne vegyünk olyat, ami nem helybe vetős, hanem palántázni kell, mert férjem szerint nem lesz se helyünk, se időnk, se türelmünk a palántázáshoz. Ha eljön az ideje, ezeket a fajokat majd előnevelt, vagyis palánta formájában vásároljuk meg. Ha kétfélét vettünk egy zöldség fajból, akkor az egyik korai, a másik késői fajta volt.

Utólagosan elemezve, a magvásárlás elég jól sikerült. A palántázandók közül is bevállaltunk végül néhányat magról (sárga cukkini, koktélparadicsom, laskatök, szárzeller, piros leveles kel), a többit pedig előnevelt (palánta) formájában szeretnénk megvásárolni (gumós zeller, paradicsom, paprikafajták, padlizsán, brokkoli, fürtös uborka, bazsalikom, földieper, okra).

A magkészletet egy táblázat segítségével tartjuk nyilván, amibe a magok zacskóin található információk alapján felvezettük a fajt, fajtát, vetési időt, palántanevelés esetén a kiültetési időt valamint a betakarítási időt. Az oszlopokat a holdnaptár szerinti ajánlott időpontokkal fogjuk folytatni.

Ja, és virágukkal díszítő, vagy éppen növénytársítás szempontjából fontos növényfajok magvaiból is vásároltunk. A napokban elkezdjük megtervezni a veteményest, összehangolni a vetési időket és a fajok térbeli elhelyezését.

Ha felenged a fagy, egyszerűen csak felássuk a talajt, majd kis ösvényeket taposunk az ágyások között. Előbb persze alaposan megtervezünk mindent. Az ágyás 1 méter széles és 2,5 méter hosszú (úgy terveztük a szélességét, hogy könnyű legyen a közepéig benyúlni – a gyomlálás végett). Összesen 28 ágyást alakítunk ki, köztük kb. 30 cm széles ösvényekkel. Egy-egy ágyásba több faj is kerülhet majd, a mennyiség igénytől függően. A tervezés szakaszának része volt a vetőmagok csoportosítása, a vetés térbeli és időbeli megtervezése is.

A vetés időbeli tervezése
A vetőmagokat először vetési idő szerint csoportosítottuk, a csomag hátoldalán található információ szerint. Külön kategóriát képeztek még a virágok, az egyéves dísznövények. Az egyes hónapokon belüli vetési időpontot az általános szakkönyvek nem szabályozzák, de biokertészeknek ajánlott a Hold és a csillagállások figyelembevétele, amiben az ún. vetési naptár segít.

A vetés térbeli tervezése
Miután kialakult a veteményes ágyás-szerkezete, elkezdtük összeszedni a megfelelő növénytársításokat. Egyrészt „Az én biokertem” nevű poszterre támaszkodtunk, másrészt az internetről próbáltunk adatokat gyűjteni.

Szomszédoknak szántuk például a kelbimbót az uborkához, a zöldbabot a kelbimbóhoz és a spenóthoz, a retket a salátához, a petrezselymet a retekhez, a sárgarépát pedig a kaporhoz. Azért így társítottuk, mert a felsorolt növények támogatják egymás fejlődését, és/vagy megvédik a kórokozóktól, vagy éppen segítik a beporzó rovarok odacsalogatását. Az ún. rossz szomszédokat pedig igyekeztünk egymástól minél távolabb elhelyezni. Például brokkoli mellé nem terveztünk retket, paradicsom mellé nem terveztünk sárgarépát.

A társított növényeknek lehetőleg egy ágyáson belül kell lenniük, ideális esetben úgy, hogy érintkezni tudjon egymással a gyökérzetük, esetleg a levélzetük, hajtásaik. Meglátjuk, hogy az idén mit tudunk még tenni a társítás-ügyben. Minden bizonnyal legalább annyit, hogy egyes ágyások szegélyébe bazsalikomot vagy körömvirágot ültetünk. Ezek a fajok sok zöldségnek hasznos partnerei.

Kun András, Rév Szilvia
www.okovolgy.hu

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!