Buddha a bölcsesség és tisztánlátás igazi forrása volt. Számtalan tanulságos, sokat mondó mégis tömör tanítást hagyott hátra, amelyeken nem fog az idő, napjainkban is ugyanannyira aktuálisak.

Íme ezek közül három kiemelkedően fontos intelem, mely sokunknak segíthet:

1. „A béke belülről jön. Ne magadon kívül keresd.”

Milyen igaz! A boldogság, a béke és a szeretet csakis a mi bensőnkből fakadhat. Kívül keresni ezeket felesleges, emellett pedig a folytonos keresés meg is akadályoz abban, hogy megtaláljuk azt, ami már rég (eleve) bennünk van.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lelhetjük örömünket a világ dolgaiban, csupán arról van szó, hogy nem a különböző tárgyaktól, luxuscikkektől és a „majd” -tól kell várnunk a beteljesedést.

2. „Legyél jelen ott, ahol vagy. Amikor sétálsz, amikor eszel, amikor utazol. Másképp elmegy az élet melletted.”

Ez a módja annak, hogy felfedezhessük a fent említett boldogságot, a békét és jóllétet. Sajnos gyakran esünk a saját tudatunk fogságába, és feledkezünk meg arról, hogy figyelmünket az egyetlen, igazán fontos dologra irányítsuk: a jelen pillanatra.

3. „Ne higgy vakon abban, amit mondanak. Ne azért hidd a szavaimat, mert más meggyőzött felőlük. Ne higgy mindent, amit másoktól látsz, hallasz vagy olvasol, legyen szó nagy tekintélyű személyről, vezetőről vagy vallásos szövegről. Ne csak az ésszerűségre, sem pedig az elmélkedésre alapozz. Ne hagyd figyelmen kívül saját hatalmadat és ne kövess vakon másokat. Ez az út csak illúziókhoz vezet téged. Találd meg te saját magad, ami az igaz, ami a valóság.”

Azt mondja Buddha, hogy a tanításai – és minden más spirituális tan – függetlenek a hittől és a hatalomtól. Nem akkor cselekszünk helyesen, ha gondolkodás nélkül elhisszük őket; inkább próbáljuk ki hogy hatnak ránk, és hagyatkozzunk saját tapasztalatainkra!

Fontosnak tartod ezeket a gondolatokat? Akkor oszd meg másokkal is!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!