Dániában indult el Földünk első olyan üzlete, a WeFood, ahol az élelmiszertöbbletet értékesítik. Ami eddig veszendőbe menő élelmiszerhulladék lett volna, most nemcsak a kispénzűeken segít, de azoknak is megoldást nyújt, akik aggódnak a túlzott hulladéktermelés miatt.

A bolt Dánia fővárosában, Koppenhágában található, termékeik pedig átlagban 30-50 százalékkal olcsóbbak, mint a szupermarketek kínálatában – írja az Independent.

Per Bjerre, a jótékonysági kezdeményezést kiötlő Folkekirkens Nødhjælp civil szervezet képviseletében nyilatkozott a megnyitón.

A WeFood egyedülálló Dániában és a maga nemében a világon is, mert az alacsony jövedelmű vásárlókon túl olyanok is betérhetnek a boltba, akik aggódnak az élelmiszer-hulladék drasztikus növekedése miatt. Sokan úgy látják, ez egy pozitív és politikailag korrekt útja a probléma megoldásának.

A sajtótájékoztatón bejelentették, Dánia egyik legnagyobb élelmiszer áruházlánca, a Fotex szállítja majd a kenyeret és más termékeket is az üzletnek a megkötött szerződés értelmében. Megegyeztek továbbá más beszállítókkal is, akik a citrusféléket, organikus gyümölcsöket és a hentesárukat adják a boltnak.

wefood01

Eva Kjer Hansen az ország élelmiszeripari és környezetvédelmi minisztere örömmel fogadta a kezdeményezést.

“Nevetséges, hogy a saját kárunkra dobjuk ki az élelmiszereket. Nagyon rossz hatással van a környezetre, ráadásul nem is gazdaságos. Egy olyan szupermarket, mint a WeFood nagy lépés a hulladéktermelés megállításában.”

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu, independent.co.uk)

Nálunk Magyarországon is rengetegen dobják ki a fölösleget, pedig mások jóllakhatnának belőle. Itt is kéne jó sok az ehhez hasonló üzletből.

Ha te is így gondolod, oszd meg a cikket másokkal is!