Élvezzük a spenótszezont!

A tavaszi napsugarak beköszöntével megjelennek a kertekben és a zöldségesekben a friss, ropogós, üde spenótlevelek. Bár a gyerekek többsége nem kedveli, nagyon egészséges, vitamindús zöldféle, amely rendkívül gazdag élelmi rostokban, antioxidánsokban, favonoidokban és ásványi anyagokban. Legnagyobb mértékben A-, K- és C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a kálium, a kalcium, a folsav, a vas és a magnézium található meg benne leginkább. Mivel magas a folsav tartalma az orvosok terhes nők számára ajánlják. Mivel számos kedvező összetevője van, jótékony hatásokban is bővelkedik. Vérnyomásszabályozó, valamint segít a szív- és keringési rendelleneségekkel szemben. Erősíti az immunrendszert, és a kutatások szerint véd a daganatos betegségek kialakulásától. Energiatartalma meglehetősen alacsony, ezért a fogyókúrázók is bátran beiktathatják étrendükbe. Érdekes, hogy kísérletek kimutatták, hogy ha hiperaktív gyerekek nyers spenótlevelet vagy spenótlevet fogyasztottak, a növény magas szerves só tartalmának köszönhetően csökkent hiperaktivitásuk. Szintén ez az oka, hogy cukorbetegeknek is segítség lehet.

Magyarországon leginkább főzelékként készítik, ám dúsíthatjuk vele salátánkat, vagy akár kedvenc pizzaalapunkra is tehetjük. Ha tehetjük, fogyassszunk minél többet nyersen. Az indiai és az olasz konyha is számos spenót alapú ételt ismer.

***

NYERS SPENÓTSALÁTA

Hozzávalók: 40 dkg friss spenótlevél, 2 dl joghurt, 2 ek olívaolaj, ¼ tk asafoetida (hing), ¼ tk frissen őrölt feketebors, 1 ek friss petrezselyemzöld, fél citrom leve, 1 tk cukor vagy fruktóz, só ízlés szerint

A spenótlevelet gondosan megtisztítjuk és megmossuk. Amennyire lehet, megszárítjuk és nagyobb darabokra vágjuk vagy tépkedjük. Elkészítjük az öntetet, azaz a joghurtot alaposan elkeverjük az olívaolajjal, az asafoetidával, a feketeborssal, a citromlével és a cukorral vagy fruktózzal. Az öntetet óvatosan összekeverjük az előkészített levelekkel, összevágott petrezselyemzölddel díszítjük, majd rövid időre hűtőbe rakjuk. Ízletes és frissítő nyári saláta.

Oszd meg másokkal is