Világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30 %-a szenved ettől a betegségtől, sokszor anélkül, hogy felismernék a tüneteket, néhány eset pedig akár halállal is végződhet. A fejlett világban a kezelés ugyan csak pénz kérdése, de mi a helyzet a fejlődő országokkal, mint például Kambodzsa?

Vérszegénység. Érintett földrészei elsősorban Dél-Ázsia és Afrika, főként a gyermekek és a szülőképes nők. Fontos tény, hogy az anémia, azaz a vérszegénység gyakran többféle okból ered, a felmérések szerint 500-600 millió ember vérszegénységét a vashiány okozza, ennek 80%-a a női nemet érinti! Ha a vasraktárak telítettségét is figyelembe vesszük, akkor az emberiségnek több mint fele vashiányos.Magyarországon is ez az egyik leggyakoribb táplálkozási hiánybetegség, ami leginkább a 15 év alatti korosztályt érinti!

Ezért is volt óriási fordulópont, mikor hat évvel ezelőtt, a kanadai Dr. Christopher Charles Kambodzsába utazott, ahol észrevette: a legtöbb helyi gyerek vashiányban szenved. A felnőtteknél sem volt sokkal jobb a helyzet: erős fejfájást tapasztaltak és nem tudtak dolgozni. Dr. Charles kitalált hát valamit, ami biztosítja a felnőttek számára ajánlott napi vasbevitel 75 százalékát. Egy-egy halacskát adott a családoknak.

Ezen a vidéken ugyanis táplálék-kiegészítők vagy nem állnak rendelkezésre, vagy túl drágák. Az orvos ezért pofonegyszerű megoldást eszelt ki a vashiány ellen:

“Forraljuk fel a vizet vagy levest, és főzzük a vashalat legalább 10 percig benne, majd vegyük ki. Adjunk hozzá egy kevés citromlevet, ami fontos a vas felszívódásához”, magyarázza az orvos. Az így főzött élelmiszernek nem változik az íze, és a hal maga sok évig kitart.

vashal02

A vizsgálatban részt vett 2500 család felénél, akik ezzel a vashallal főztek, 12 hónap után megszűntek a vérszegénység tünetei.

A vasnak természetesen nem kell halformájúnak lennie, de Kambodzsában ez a szerencse szimbóluma.

vashal03

Más országokban más alakra szabható, az egyes kultúrák szokásainak megfelelően.

(Forrás: vilaghalo.info)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!