Az erjesztett vagy savanyított tej különböző változatait már ősidők óta használják. Nagyon sok hasznos mikroorganizmust, többek közt Bifidus baktériumot, B2-és B12 vitamint, esszenciális vitaminokat, és ásványi anyagokat tartalmaznak. Mindenki ismeri a kefirt, joghurtot vagy savanyú tejet, de pozitív tulajdonságaikkal ajánlott egy kicsit jobban megismerkedni.

A XIX. században a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges bélrendszer mikroflórája nagyban különbözik egy beteg szervezet mikroflórájától. A probiotikumok olyan orális táplálékkiegészítők, melyek elegendő számú élő mikroorganizmust tartalmaznak ahhoz, hogy a szervezet mikroflóráját úgy befolyásolják, hogy az gyógyulást eredményezzen.

A modern kutatások eredményei alapján kimutatták, hogy a fermentált élelmiszerek nem csak ízletesek, hanem igazi kincset jelentenek a szervezetünk számára. A bennük található probiotikus baktériumok elszaporodnak az erjedés során, és növelik az enzim- és vitamintartalmat is.

Nézzük, milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek az erjesztett tejes italok.

1. Serkentik az emésztést

– az erjesztett italok a legrövidebb idő alatt helyreállítják a bélflóra egészségét, enyhítik a stressz következtében kialakult negatív elváltozásokat az emésztőrendszerben, és a gyógyszerek gyomorroncsoló hatását. Könnyen emészthetőek, és jó hatással vannak a gyomorműködésre.

2. Erősítik az immunrendszert

– a joghurtban található B-vitaminok, és a jó baktériumok serkentik az immunrendszer munkáját. Ha rendszeresen fogyasztunk fermentált tejitalokat, a szervezetünk sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.

3. Megszabadítanak a plusz kilóktól

– serkentik az anyagcserét, de közben hidratálják a szervezetet, vitaminokkal, és ásványi anyagokkal töltik fel. Ha valaki fogyni szeretne, fogyasszon napi rendszerességgel joghurtot vagy kefirt.

4. Csökkentik a fáradtságérzést

– ebben a stresszes, rohanó világban nagyon fontos, hogy a szervezet számára biztosítsuk a szükséges B-vitamin mennyiséget. Erre kiváló forrás lehet a joghurt, kefir, savanyú tej.

5. Elősegítik a csontok, a fogak, az izomzat, a bőr, és a látás egészségét

– mivel nagyon sok kalciumot, és B-vitamint tartalmaznak, a fermentált tej italok elengedhetetlenek az egészségünk megőrzése szempontjából.

(Forrás: twice.hu)

Szerinted is hasznos tudás? Akkor ne felejtsd el megosztani! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!