Falafel a zöldségfasírtok királynője

Csicseriborsó fasírt ő, ha valaki még nem tudná, ami nem szégyen egyáltalán, de szinte minden sarkon lehet kapni a török-görög-arab gyors étkezdékben és azért kapott királynői rangot, mert még a húsimádók körében is népszerű.
Arab ételről van szó eredetileg, friss zöldséggel, pitában tálalva, valamilyen joghurtos öntettel meglocsolva. Jelen esetben tzatziki társult hozzá, hogy a görögök se maradjanak ki a jóból. De tökéletes hozzá a hummus vagyis csicseriborsókrém,  illetve a másik nagy kedvencem a tabuleh azaz kuszkuszos petrezselyemsaláta Szerintem eladható gyerekeknek is, a csicseriborsó pedig igen tápláló eledel, az egyik legjobb húspótló, mivel nagyon magas a fehérjetartalma.

Hozzávalók 20 darabhoz:
30 dkg száraz csicseriborsó
fél fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál tönkölyliszt
1 teáskanál himalája só
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanál cayenne borsos chilipor (vagy külön őrölt bors és chili)
kókuszzsír a sütéshez
A csicseriborsót előző este beáztattam annyi vízben, hogy 3 ujjnyival ellepje. Másnap leöntöttem a vizet róla és egy késes robotgépben felaprítottam. Nem baj ha kisebb darabok maradnak benne. Hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, a lisztet, a fűszereket, az aprított petrezselymet. Ezután botmixerrel paszta állagúra turmixoltam, majd pár órára hűtőbe tettem.
Egy mélyebb edényben felforrósítottam a kókuszolajat, közben a masszából diónyi gombócokat formáztam és a forró olajba tettem őket. Kb. 4-4 perc alatt mindegyik oldalukat aranybarnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Balassa Zsuzsanna

Oszd meg másokkal is