A csicseriborsó a korábban széles körben ismert és használt, ám ma méltatlanul mellőzött gazdasági növényeink sorába tartozik. Napjainkban szinte csak az utcai árusoknál vásárolt falafel (csicseriborsó-fasírt) formájában
találkozunk vele, pedig elkészítésének számos módja van, beltartalmi értéke, fehérje-összetétele kiváló, ráadásul termesztése is nagyon egyszerű.Remélem, hogy ezzel a kis írással mi is hozzájárulunk népszerűségének növeléséhez.
A csicseriborsó (népies neve bagolyborsó), hasonlóan a korábbi cikkünkben méltatott tarlórépához (Katt ide), korábban általánosan termesztett növény volt. Kisázsiai eredetű, sokoldalúan felhasználható hüvelyes: fogyasztható pörkölve, főzve, pástétomként, bundázott zöldségek készítéséhez, mártásokban, tésztákban és levesekben is. Ennek ellenére évtizedekre eltűnt a hazai kínálatból, néhány éve kezd újra feltünedezni a bioboltok polcain. Termesztése száraz körülmények között is eredményes, alig van kártevője, nem zsizsikesedik. Jobb az emészthetősége és a biológiai értéke, mint a babé vagy a lencséé. Diabetikus és gyógyászati hatása is figyelmet érdemel. Ha van egy kis területünk, akkor igazán érdemes a csicseriborsó mellett döntenünk.
Cikkünknek az ad aktualitást, hogy a csicseriborsó betakarítását mostanában, július végétől lehet végezni. Ha kézzel aratjuk, akkor a legjobb kinyűni (gyökerestül kihúzni) a növényeket. Ha már érettek a magvak, sárgásak a
hüvelyek, akkor vigyázzunk, nehogy megázzon, mert utána peregni kezd. Csépelni házilag úgy lehet, hogy a kinyűtt csicseriborsót zsákba tömjük, majd alaposan megtapossuk. Az összetört anyagot géppel kiszeleljük, gép hiányában
szél vagy rosta segítségével választjuk szét a magot, illetve a kisebb, nem ehető részeket.
A csicseriborsó szárazságtűrő növény, és további nagy előnye, hogy nem pereg, és nem zsizsikesedik. Termesztése könnyű, két kapálással és két gyomlálással meg lehet termelni. Mindezek mellé társul jó beltartalmi értéke,
optimális fehérje-összetétele. Alapnövény az önellátásban, mindenkinek ajánljuk a termesztését!

Kun András
okovolgy.hu

Recept

A csicseriborsó rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása. Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért a cukorbetegek számára különösen ajánlott a
fogyasztása. Nagy a protein-, antioxidáns- és vastartalma. Vegetáriánusoknak kihagyhatatlan! Az indiai konyhában igen gyakori a felhasználása.
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó
1 kg krumpli
1 kk római kömény
1 kk koriander
½ kk édeskömény
1 ek fehérmák
4 db feketebors
2 ek olaj
1,5 kk feketemustár
egy ek
reszelt friss gyömbér
5-6 currylevél
2-3 apró szárított chili (ízlés szerint)

½ kk kurkuma
4 dl joghurt
2 kk só

A csicseriborsót előző éjszaka megmossuk, és bő vízbe áztatjuk. Másnap puhára főzzük. A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk és bő olajban kisütjük. Egy kis edényben szárazon megpirítjuk a római kömény, a koriandert, az
édesköményt, a borsot és a fehérmákot. Ha megvan, porrá őröljük. Egy edényben felmelegítjük az olajat, kipattogtatjuk benne a feketemustárt, megpirítjuk a gyömbért, a currylevelet és a chilit, majd legvégén beleszóljuk a kurkumát és hozzáadjuk a joghurtot. Belekeverjük a csicseriborsót, a sült krumplit, az előre megpirított porfűszereket és a sót. Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. Rizzsel tálaljuk.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Lecsós rakott köles

Hémangi
vegavarazs.hu

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!