Gyermekkoromban, ha nem tudtam elaludni, édesanyám meleg mézes tejet készített nekem. Már akkor megszerettem, ezt az aranyló sárga természetes édességet. Ma, ha megfázom, vagy a torkom fáj, a C – vitamin mellett a mézet is használom gyógyszerként. Más egészségügyi problémám, nem lévén, több személyes tapasztalatról nem tudok, beszámolni, de régóta tudom, hogy a méz, amellett, hogy finom, nagyon egészséges.
Hogy mire használható még, arról az alábbiakban olvashattok.
Egy kis méztörténet
Az ókori görögök szerint a méz az égi harmatból származik. Ma már közismert, hogy a virágméz a növények nektárjából a méhek gyűjtő, átalakító és sűrítő tevékenysége során alakul ki.
A méz megkötése természetes folyamat. A köznyelvben elterjedt cukros méz kifejezés, nem állja meg a helyét, mert a mézben egyetlen gramm klasszikus értelemben vett cukor sincs. Édes ízét a glükóz és a fruktóz adja, mely a növényi eredetű előállítódásból származik.
A méhek a virágokból begyűjtött nektár szárításával készítenek mézet. Az idősebb méhek keresik meg a nektárt és viszik be a kaptár viaszból készült, nyitott méhsejtjeibe. Egy egészséges kaptárban több mint 60 ezer méh van. Egy nap 120 kg nektárt is begyűjthetnek. A fiatalabb méhek dolga, hogy levegőt áramoltassanak a kaptáron át, s így
felgyorsítsák a víz párolgását a nektárból.
A méhek a mézet a saját maguk kemikáliáival keverve hozzák létre a virágnektárból. Az a méz, amely méz nem kristályosodik ki éveken keresztül,plussz adalékanyagot tartalmaz, melynek semmi köze nincs a mézhez. A méz korlátlan ideig tartós.
Alkotórészei:
70% – 80% glükóz és fruktóz keverék
20% víz
Tartalmaz szénhidrátot, B1, B2, B3, B5, B6, C vitamint, kalciumot, rezet, vasat,
magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket és természetes
antioxidánsokat.
Védi az egészséget:
Fizikai és kémiai tulajdonságain alapul, hogy az egészséget védő, megőrző és fejlesztő hatása van. Cukrai egyszerűen, könnyen felszívódnak. Nem csak édes, hanem szerves savakat is tartalmaz, melyek javítják az étvágyat, elősegítik az emésztést. Javítják az étvágyat illat és aromaanyagai is, melyek közül néhány még fertőtlenítő,
fájdalomcsillapító és nyugtató hatással is rendelkezik. A méz külsőleg savkezelésére is alkalmas.
Megszüntetheti szervezetünkben az ásványi anyag hiánytVáltozatos ásványi anyag tartalma által hozzájárul szervezetünkben ezek kívánatos egyensúlyának eléréséhez, és az esetleges hiány megszüntetéséhez.
Sokoldalú táplálék, mely többféle szükséges anyaggal látja el a szervezetet. Felveszi a küzdelmet a baktériumokkal, támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, táplálja az izmokat, nyugtató és enyhe hashajtó.Cukorbetegek is fogyaszthatják
A méz szárazanyag-tartalmának 85-95%-át kitevő cukrok többsége egyszerű cukor, főleg gyümölcs és szőlőcukor., ezért cukorbetegek is fogyaszthatják . A mézben található szerves savak segítik az emésztést. A mézben száznál több féle aromaanyag fordul elő. Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira
változatos.
A közhiedelemmel ellentétben, nem hizlal A benne lévő gyümölcscukor a májban elraktározódik, és nem lesz belőle zsír. Szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban. Tejcukrát felhasználják a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok, így abból sem lesz zsír. Egyes mézek (káposztaméz, mentaméz) vízhajtó hatásúak, ami súlycsökkenést idéz elő. A mézfogyasztás tehát egészséges szervezetű ember számára aktívabb életet biztosít. Fogszuvasodást sem okoz, mert a benne levő fertőtlenítő anyagok gátolják a fogszuvasodás megindulását.
A méz, tehát egészséges, fogyasszuk bátran. Természetesen, csak mértékkel, tejbe,
teába, vagy kenyérre csöpögtetve.

Muszka Evelin

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!