A Pekingtől több mint ezer kilométerre fekvő Shaolin templomot a Shaolin falu veszi körül és turisták milliói zarándokolnak ide évente. Az itt élő lakosok többnyire kereskedők, aki az idegenforgalomból élnek. A kínai kormány és a templom vezetősége több mint húsz éve döntött úgy, hogy megnyitja a Shaolin templom egy részének kapuit a látogatók előtt. A szerzetesek a turizmusból befolyt összeg egy jelentős részét az évszázados építmények felújítására fordítják.

Kiből lehetett Shaolin?

Évente közel ezer gyerek bizakodott abban, hogy álmuk végre teljesül és a szemlén őket választják ki, hogy a Shaolin templom lakói lehessenek. Volt olyan esztendő, amikor több jelöltet tudott befogadni a templom, de volt, amikor csak kettőt. Az ország számos iskolájából érkeztek a templomhoz gyerekek, olyanok, akik már kicsiny koruktól kezdve gyakorolják a Kung-fut. A válogatáson a szerzetesek figyelmét semmi sem kerülhette el. Szerintük a legfőbb választási szempont a gyermek jó karmája, de fizikai és szellemi szempontból is a legjobbakat keresték. A bemutatott gyakorlatból kiderüt, milyen a gyerekek felkészültsége.

A kiválogatott gyerekek élete megváltozott. Egészen mások az elvárások, egy új család a szerzetesi közösség várta őket. Egyébként nem mindig a gyermekek jöttek a kiválasztásra, volt, hogy a szerzetesek járták az országot és találtak rá új tanítványokra.

A templom előkapujában

A kolostorban élő gyermekek a velük egykorú diákokhoz hasonlóan állami iskolában is tanultak. Az iskolaidő után a templomban az évezredes hagyományokkal bíró Shaolin Kung-fu alapjait sajátították el. Egy mester több diákkal is foglalkozott. Fontos volt a személyes kapcsolat, hiszen az ide belépő gyerekek mesterükben találtak új apjukra.

Természetesen a gyerekek fizikai és szellemi fejlődésük eltérő volt, de ahogyan teltek az évek a mesterek, amikor jónak látták, beavatták a fiatalokat a gyógyítás, a Chi-kung és a Chan buddhizmus rejtelmeibe. Ezeket a rejtett tudományokat már más-más mester adta át a tanulóknak, hiszen a Shaolin templomban az egyik leglényegesebb nevelési szempont az volt, hogy a diákok mindig a legjobbaktól tanuljanak.

A felvett gyerekeknek a beavatási szertartás szövegét, és a szerzetesi menedékkérés fogadalmát is meg kellett tanulniuk. A leendő szerzetesek ugyanis menedéket vesznek Buddhánál, a Tannál és a templomi közösségnél.

A beavatási szertartás

A Chan buddhista beavatási szertartás előtt a jelöltek szimbolikus mosakodásban vesznek részt, hogy így megtisztult testtel és lélekkel lépjenek át Buddha kapuján. A mester röviden elmondja a tanítványoknak, hogy ezt követően miként kell szerzetesjelöltként élniük. A Kui Fó ismétlése a Buddhához való megtérés fogadalmi szövege, mellyel a jelöltek ígérik, hogy elkerülik a pokolhoz vezető utat. A Kui Fá a Tanhoz való megtérést jelenti, a gyerekek megfogadják, hogy az aranyközépúton haladnak. Végül a Kui szeng által kinyilvánítják, hogy megtérnek szerzetesnek, s hogy szorgalmasan tanulnak. A friss fogadalmasok új nevet kapnak, jelezvén, hogy ettől a pillanattól kezdve új emberként élik életüket.

A mindennapok

A Shaolin Kung-Fu egyik leglényegesebb eleme a kitartás és az önfegyelem.

A tanítványok kemény kiképzést kapnak. Reggelenként több kilométert futnak nehéz terepen, hegynek felfelé. Itt mérhető le leginkább, ki mennyire kitartó. Egy-egy esésénél ugyanolyan fájdalmat éreznek, mint mások, mégis megtanulják, hogy önfegyelemmel viseljék. Az ősi hagyományt követve a fiatalokkal gyakorta edzenek hegycsúcsokon, szirteken, így küzdik le a tériszonyt és fejlesztik egyensúlyérzetüket.

A belső lelki próba után jön a fizikai. A tanulók egy-egy kilós súlyt kötnek lábukra, így futnak felfelé, és edzik lábizmukat. A lefelé vezető utat már szokatlanabbul teszik meg, négykézláb, úgynevezett tigris-sétában jönnek le.

A gyerekek mestereik irányításával kezüket is erősítik. A hagyomány szerint a fák törzsei, illetve a homokzsákok a legalkalmasabbak arra, hogy a harcosok eddzék kézfejüket. A Chi-kung segítségével a szerzetesek megmutatják, hogyan kell a belső erőt a törést végző testrészbe gyűjteni.

A csoportos edzés után mesterük külön foglalkozik a jelöltekkel, felméri, mennyit erősödtek és tanultak.

Ne gondoljuk, hogy a jelöltek és a szerzetesek életét kiszolgáló személyzet segíti. Az itt élők maguk főznek, és ruhájukat is maguk tisztítják. Ellenben a mindennapok kemény gyakorlatai és a hosszú meditációk mellett a szerzeteseknek marad szabadidejük is.

Az étkezés

A templom lakói számára az étkezés szertartás. Mielőtt helyet foglalnának, gyertyát gyújtanak, valamint ételt ajánlanak fel az élő és holt lelkek számára. Énekes fohászukkal köszönetet mondanak a táplálékért, egyébként szigorú csöndet tartanak. Étrendjükön csak vegetáriánus ételek szerepelnek, azok a szerzetesek viszont, akik gyakran vannak távol, utazásuk során mentesülnek a húsevés tilalma alól, de még így is csak kevesen élnek vele. Az ebéd után fiatal és idős szerzetes egyaránt maga mosogatja el tányérját.

Chi-kung

A chi olyan, mint a szél. Ha a szél mozog, akkor a víz is elkezd kavarogni. A vér is olyan, mint a víz. Ha a belső energiában zavar van, az szervezetünkre is kihat. A Chi-kung is ezen az elven működik. Gondolati úton vezeti a chit, majd a has alsó részén lévő dantien nevű energiamezőbe gyűjtve azt javítja a vér keringését és növeli az erőt.

A Chi-kungot és a Shaolin Kung-fut össze kell hangolni: a dantien-ben lévő chit gondolatilag felemelve a kung-fu mozdulatába kell vezetni. Így ötvözik a chit az erővel.

A Chi-kungnak számos jó hatása van: gyógyít, megerősíti a szervezetet, növeli a test chijét és erejét.

Orvoslás

Minden betegség külső és belső okokra vezethető vissza. Belső ok a 7 érzelem és a 7 vágy. Ilyenek például az öröm, a harag, a szomorúság, vagy a vidámság. Külső ok lehet a hideg, a meleg és az időjárás-változás is. Aki például gyakran aggódik, annak a lépe lesz beteg, a túl sok öröm a szívnek, a félelem a vesének, a harag pedig a májnak árt. A meditáció gyakorlásával például elérhető, hogy az öt belső szerv egyensúlyban legyen. Nem jó, ha bármelyik túl erős, vagy túl gyenge, mert akár az erős, akár a gyenge betegségek forrása lehet. Érdekes például, milyen üzenete van a pulzusnak. Az ember testében sok helyen kitapintható. A pulzus ereje és gyorsasága által következtethetünk a test egészségi állapotára, arra, hogy a jin és a jang sok, vagy kevés. A balkézről például a szív, a máj és a vese állapota figyelhető meg. A jobb kézről pedig a tüdőé, vagy a lépé.

Általában a hegyen gyűjtik a növényeket, de előfordul, hogy a gyógyszertárból szerzik be őket, bár a közeli hegyekben minden gyógynövény megtalálható.

(Forrás: fehertigris.hu)

Ha érdekesnek találtad, ne felejtsd el megosztani!