Így étkezz nyáron

A nyári időszakban ösztönösen könnyű és hűsítő ételekre vágyunk. Az ájurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt. Emiatt ilyenkor a legjobb reggelire némi gyümölcsöt fogyasztani. A főétkezés az ebéd, ilyenkor együnk könnyű főzelékeket, zöldségleveseket, salátákat. A húsevőknek is ajánlott minél több zöldségfélét használni a főzésnél, hogy jobban bírják a meleget. Esti étkezésnél javasolt a párolt zöldségek, csírák és egy kevés gabonaféle fogyasztása. Az ájuvéda azt ajánlja, hogy nyáron a zöldfűszereket részesítsük előnyben, és bánjunk óvatosan a csípős fűszerekkel. Az izzadás következtében nagy a folyadékveszteség, ezért fokozottan figyelni kell a pótlására. Erre a célra kiválóak a lehűtött gyógyteák, mint pl. a hibiszkusz, a menta vagy az édeskömény.

A háziasszonyoknak nyáron igazán könnyű dolguk van, hiszen színes zöldségek és gyümölcsök állnak rendelkezésre, nem kell sokat gondolkodni azon, mi legyen az ebéd.

Hemangi

***

JÚLIUS-AUGUSZTUS HÓNAPBAN TEREM :

Zöldségek:
• uborka
• paradicsom
• paprika
• burgonya
• cukkini
• karfiol
• főzőtök
• fejes káposzta
• kelkáposzta
• répa
• zöldborsó
• zöldbab
• brokkoli
• cékla
• saláta
• karalábé
• kukorica
• patisszon
• spenót
• zeller
Gyümölcsök:
• őszibarack
• nektarin
• meggy
• görögdinnye
• sárgadinnye
• alma
• szeder
• ribizli
• szilva
• málna
• körte
• sárgabarack

Oszd meg másokkal is