Egy átlagos személy naponta 300 kalóriát fogyaszt cukrokból, írta nemrégiben egy tanulmányban az Észak-karolinai Egyetem, ám ez a szám az édesszájúak körében akár 700 kalória is lehet. Mi történik, ha ez kimarad az étrendedből?

Az, hogy mekkora változást tapasztalsz, ha cukor nélküli étrendre váltasz, nagyban függ attól, hogy előtte mennyi volt a fogyasztásod. Radikális esetben a váltás akár elvonási tüneteket, depressziós jeleket is produkálhat, derül ki egy kutatásból. Ez azonban nem minden.

Jobb kedved lesz, javul a memóriád:

További kutatások támasztják alá, hogy a nagyobb cukormennyiség összefügg a rosszkedvvel, a depresszióval, amiben nagyban közrejátszik a hullámzó vércukorszint. Ezzel szemben a megvonás ideje alatt megszűnnek a nagy kilengések, így jobban alszol, jobb kedved lesz, sőt, javul a memóriád.

Jót tesz a bőrödnek is:

A cukor fogyasztása segíti a szervezetben a gyulladások kialakulását, derül ki egy amerikai kutatásból. Éppen ezért a cukormentes étkezés többek között a bőrödre, főleg a pattanásokra is nagyon jó hatással lesz. Ez azonban csak a gyulladás egyik oldala. A másik az emésztőrendszerrel van összefüggésben, mely szintén gyulladásos állapotba kerül a túlsúly hatására. Ennek megszűnése segít a kilók leadásában.

Segít a fogyásban: 

Emellett ha jelenlegi étrendeddel folyamatosan tartod a súlyodat, akkor a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek kiiktatásával, egészségesre való cserélésével 200 kalóriával csökkented a napi energiabeviteledet, és öt-hat hónap alatt négy-öt kilót fogyhatsz. Ennél látványosabb, ha teljesen elhagyod a cukrokat, amivel olyannyira csökkentheted a bevitt kalóriák számát, hogy akár másfél kilót is fogyhatsz egy hét alatt a Women’s Health beszámolója szerint.

Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy odafigyelj az összetevőkre, amikor vásárolsz. Minél hátrább látod meg az alkotóelemek listájában a cukrot egy ételen, az annál kevesebbet tartalmaz, ugyanis a listában az első helyeken mindig a legnagyobb arányban jelen lévő összetevők szerepelnek.

Nem csak a cukor szóra kell azonban odafigyelned. Cukorfajtákat takar a fruktóz, a glükóz, a melasz, a szirupok, a méz és a dextróz is. Ezek egyaránt előfordulnak gyümölcslevekben, gabonapelyhekben, joghurtokban és sok más egészséges ételben, így ha cukormentes diétát szeretnél csinálni, semmit ne vegyél meg ellenőrzés nélkül!

Amitől azonban nem kell tartanod, az a gyümölcsök és zöldségek cukortartalma. Ezekben ugyan előfordulnak ilyen szénhidrátok, ám nem finomított formájukban, így a gyümölcsök fogyasztása engedélyezett, míg a zöldségeké egyenes ajánlott a diéta során.

(Forrás: femina.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!