Meglepő módon, a hőség elviselése szempontjából, sokkal hasznosabb lehet egy forró tea, mint egy jeges üdítő.

Dr. Peter McNaughton, a cambridge-i egyetem neurológusa szerint amikor tea vagy más forró ital jut a gyomrunkba, megemelkedik a testhő, és beindul az izzadás. Az izzadtság párolog, a párolgás pedig hőt von el a szervezettől, ami majd hűsíti a testünket. A hideg italok sokkal jobban esnek a meleg időben, de mégis az ellenkezőjét érjük el vele, és csak pillanatnyi enyhülést érhetünk el velük

Ezelőtt két évvel egy kilenc személyből álló önkéntescsoport segítségével tesztelték, hogy a meleg vagy a hideg ital hatásosabb a kánikulában. A résztvevők 75 perc mérsékelt kerékpározás után négyféle hőmérsékletű italt fogyasztottak el 1,5 Celsius-fok és 50 Celsius-fok között. A résztvevők testhőmérsékletét 8, a test különböző pontjain elhelyezett hőmérő segítségével követték nyomon. Az eredmények azt mutatták, hogy a meleg ital által kiváltott izzadás jobban hűtötte a testet, mint a hideg ital elfogyasztása utáni. Ez utóbbi csökkentette a párolgás mennyiségét.

Dr. McNaughton szerint a szájüregben található receptorok amint találkoznak a forró folyadékkal, jelzést küldenek az agyban található érzékelőknek és így beindul a párologtatási, hűtési folyamat.

(Forrás: twice.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!