Különleges, fűszeres, mindenki kedvence…

Hozzávalók 4 személyre:
18 dkg barna lencse
18 dkg sárgarépa
4 ek olívaolaj
2 ek tengeri só
8 káposztalevél
6 dkg mazsola
1 tk currypor
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg passzírozott paradicsom/paradicsomlé
só, bors

A lencsét alaposan átmosom hideg vízzel, pár órára beáztatom (esetleg egész éjszakán át). Átszűröm és 15 percre felteszem főni annyi vízben, hogy jócskán ellepje. Közben a sárgarépát megpucolom, és kb. 5 mm-es kockákra vágom. 2 ek olívaolajat felforrósítok és a répadarabokat közepes hőmérsékleten 8 percig pirítom. Egy nagyobb lábasban bőséges vizet sóval felforralok, és miután a káposzta külső leveleit eltávolítottam, egy húsvillát a torzsájába szúrok, majd a káposztafejet a villa segítségével a forró vízbe merítem. Kb. 1 perc után kiemelem és hideg víz alá tartom. 2-3 levelet óvatosan lehúzok róla, majd a merítést újra megismétlem. Ezt addig csinálom, míg a megfelelő mennyiségű káposztalevelet megkapom.
15 perc után, mikor a lencse már roppanósan puha (al dente), leöntöm róla a vizet, alaposan lerázom egy szűrőben. A lencse felét pürésítem, a másik felét a mazsolával, curryporral és a répával összekeverem, sóval, borssal megszórom.
A paradicsomszószhoz a megtisztított hagymát és fokhagymát összeaprítom és a maradék (2 ek) olajon megfuttatom. A passzírozott paradicsomot hozzáadom és 10 percig alacsony lángon rotyogtatom. Sózom, borsozom. A kész szószt egy nagyobb (vagy több kisebb) tűzálló tálba terítem.
A sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés) előmelegítem. A káposztaleveleket a lencsés töltelékkel megtöltöm és kis batyukat formálok belőlük. Konyhai spárgával megkötözöm, vagy fogpiszkálóval fixálom. Egymás mellé, szorosan, a paradicsomszószba helyezem őket. Lefedem és 20 percig a középső sütősínen párolom. Ezután leveszem a fedelet, a batyukat megfordítom és további 20 perc alatt készre sütöm.

Gabi / notburga.blogspot.co.at

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Alu masala