Tőgyi Balázs fiatal mérnök még 2012-ben váltott, ahogyan fogalmazott: otthagyta a mókuskereket, és olyan eszközök, berendezések tervezésével kezdett foglalkozni, amelyek fenntarthatóak és a környezetet sem károsítják. Így építette meg saját kezűleg az első komposztkazánját.

Az első szerkezet nem igazán működött jól, Balázs elmondása szerint méréstechnikai nehézségekkel is szembe kellett néznie, de a fiatalember nem adta fel, ezért egy évre rá megépített egy másikat, ami már hőt is képes volt előállítani.

A kazán alapjául szolgáló komposztkupac átmérője 3 méter, magassága pedig eléri a 2 métert. Ez összesen 12 köbméter komposztot, tehát lebomló konyhai hulladékot, fatörmeléket, lótrágyák, leveleket tartalmaz.

A közepébe egy padlófűtéscsőből kialakított spirál szerkezet lett elhelyezve, amelyben víz található, tehát az egyik felén bemegy a víz, a másikon, mivel a komposztban jelentős (50 Celsius fokos) hő termelődik, már a meleg, akár 40 Celsius fokos víz távozik, ami a fűtőtestekbe vezetve kényelmesen ki tud fűteni egy kisebb lakást, de a meleg vizet is fel lehet használni fürdésre, mosogatásra.

(Forrás: filantropikum.com)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!