A kovászos kenyerek fogyasztása kedvező az emberi szervezet számára, ugyanis élesztő és cukor nélkül süthetünk természetesen kenyeret, péksüteményeket. Az ilyen kenyerek nem puffasztanak, nem tartalmaznak adalékanyagokat, fogyasztásukkal hozzájárulhatunk egészségünk megtartásához és az emésztés javításához. Egy jó kovász akár évtizedekig eltartható és nem kell hozzá más, mint víz és liszt, valamint egy kis türelem.

Készítsünk kovászt!
Egy tiszta befőttes üvegbe tegyünk egy nagy evőkanál lisztet és hozzá ugyanennyi vizet (20g víz, 20 g liszt), keverjük össze és takarjuk le az üveget a fedővel, de ne zárjuk le teljesen.
Ismételjük ezt a folyamatot 7 napon keresztül, napi kétszeri víz-liszt hozzáadással. A 3. nap környékén már buborékos lesz a kovászunk, és kellemes savanykás illatot áraszt. A 7. napra pedig elkészül az aktív kovászunk, mellyel könnyen elkészíthetjük kedvenc egészséges kovászos kenyereinket.

Őröljünk frissen lisztet!
Érdemes a tésztát házimalomban őrölt friss lisztből készíteni (én Salzburgi gránitköves malmot használok). Jobban kijönnek az ízek, egészségesebb lesz a kenyér! A friss őrlésnek köszönhetően a lisztben benne marad az értékes korpa és az életet jelentő csíra, mely tele van esszenciális zsírsavakkal és vitaminokkal. Érdemes kovász indításhoz is ilyen lisztet használni.

A recept:
Előtészta:
• 30 g aktív kovász
• 30 g frissen őrölt rozsliszt
• 30 g víz
Egy tálban összekeverjük az előtészta hozzávalóit, letakarjuk és 8-12 órát pihentetjük, addigra szép buborékos lesz.
Főtészta:
• 200 g BL80 liszt
• 320 g langyos víz
• 205 g frissen őrölt búzaliszt
• 25 g frissen őrölt rozsliszt
• 9 g só
• egy marok frissen szedett és apróra vágott fűszernövény ( rozmaring, kakukkfű, oregánó, zsálya)

Elkészítés:
A frissen őrölt liszteket összekeverjük a BL80-as liszttel, majd a vízzel együtt hozzáadjuk a kovászhoz. Letakarva fél órát pihentetjük.
Ezután hozzáadjuk a sót és a fűszereket, majd összedagasztjuk pár perc alatt a tésztát. Fél óránként hajtogatjuk, összesen 6x. Ez azt jelenti, hogy a tészta külsejét mindig a közepe felé behajtjuk, aztán elfordítjuk a tálat és újra elvégezzük ezt a mozdulatot, kb. 4-5-ször, amíg körbe nem érünk, aztán letakarva pihentetjük a következő hajtogatásig. Az utolsó hajtás után a tésztát pulton megformázzuk, majd kilisztezett szakajtóba tesszük és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük konyharuhával szellősen letakarva. Utána előmelegített, párás légterű sütőben megsütjük, összesen 45 perc alatt: először 250 fokon sütjük 20 percig, majd 230 fokon további 25 percig.

Zeliska Orsi, a Péklány
https://peklanyleszek.com/

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!