A NASA a perui nemzetközi burgonyaközponttal (CIP) együtt folytatott kísérletben azt kutatta, hogy lehet-e marsi körülmények között burgonyát termeszteni. Laboratóriumban hozzák létre a marsi légkört, a vetéshez a vörös bolygón talált anyaghoz igen hasonló közeget, a Pampas de La Joya-sivatag talaját használják. A Mars légkörének nagy része szén-dioxid, ez jót tehet a növényeknek, amelyek hozama többszöröse is lehet az átlagos földi körülmények között termesztett növényeknek.

Nemcsak azt tesztelik, vajon a jövőbeli emberi kolóniák képesek lesznek-e saját növényeik marsi termesztésére, hanem azt is, hogy lehet élelmet termelni zord földi viszonyok között.

“Hogy lehetne jobban tanulmányozni a klímaváltozást, mint ha kétmilliárd éve halott bolygón próbálkozunk növényültetéssel? Ha a Mars extrém viszonyai között képesek vagyunk erre, földi életeket is menthetünk”- vélte Joel Ranck, a CIP munkatársa.

A kísérlettel fel szeretnék hívni a figyelmet a krumpli alkalmazkodóképességére, valamint további növénytermesztési kutatásokat és kísérleteket szeretnének végezni a Föld kietlen vidékein, ahol alultápláltság és szegénység uralkodik.

(Forrás: manet.news)

Ne felejtsd el megosztani, hogy másokhoz is eljusson!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!