A Titanicot a belfasti Harland és Wolff hajógyárban bocsátották vízre, 1911. május 1-én. Ezután 10 hónapig tartott a belső szerelési munkálatok és a berendezés. A Titanic 1912. április 2-án indult el próbaútjára, és 3-án érkezett Southamptonba. Egy héttel később indult első átkelésére, New Yorkba. 1912. április 10-én déli 12 órakor a hajó kifut a southamptoni kikötőből.

1912. április 14-én éjszaka, 11 óra 40 perckor összeütközik egy hatalmas jégheggyel. A Titanic április 15-én hajnal 2 óra 20 perckor süllyed el.

– mínusz 2.2 Celsius fokos volt az óceán víze a süllyedéskor

– Az amerikai kongresszusi vizsgáló bizottság szerint 1517 volt az áldozatok száma. A Brit Kereskedelmi Kamara összesítő adata szerint:1503. Ez utóbbi tűnik valószínűnek. Több forrás viszont 1523 halottat számol, 705 túlélővel.

– A Titanicon csak 20 mentőcsónak volt, bár eredetileg úgy tervezték a hajót, hogy 42 db mentőcsónak legyen rajta. A Titanic a brit White Star Line társaság tulajdonában volt, angol zászló alatt hajózott, és angol szabályok vonatkoztak rá. A 20 csónak 4-gyel volt több, mint amit az akkori brit szabályok előírtak, de így is csak 1178 fő szállítását tehették volna lehetővé, szemben a 2228 főnyi utas számmal és személyzettel.

Thomas Andrews, a hajó tervezője 50 mentőcsónakot javasolt, de a White Star Line tulajdonosai elutasították ezt. Ha nem a brit, hanem az amerikai kormány szabályzata vonatkozott volna a Titanic-ra, 42 mentőcsónakot vittek volna, ami 2367 fő mentésére lett volna elegendő kapacitás. Ráadásul tudjuk, hogy a pánikban mindegyik mentőcsónakot hamarabb engedték vízre, mielőtt megtelt volna, tehát kb. 217 emberrel többet megmenthettek volna, ha szakszerűen bocsájtják vízre a csónakokat.

711 embert mentettek ki a Titanicról a mentőcsónakokkal, de 6 ember a mentőcsónakokban halt meg, legtöbben a kihűléstől, mivel ezek a csónakok még nyitottak voltak.

– Úgy tudni, többen arra gondoltak a jeges vízben, hogy ha úszni kezdenek, felmelegednek tőle, de ez nem bizonyult életmentő ötletnek, mivel az úszástól kimerültek, és közben 35-50 %-kal gyorsabban veszítettek a testhőmérsékletükből. A jeges vízben vergődő áldozatok pár perctől akár egy óráig is bírhatták, a fizikai állapotuktól függően, illetve attól, mennyit csapkodtak a vízben.

– A 16 db. fából készült mentőcsónakból csak 2 ment vissza a vízben vergődő áldozatokért, 6 főt sikerült így megmenteniük.

A Carpathia nevű óceánjárónak 4 órájába telt, hogy odaérjen a Titanic-hoz.

– A Titanic útjának 5-ik éjszakáján, a tragédia estéjén 2.2 fokos hideg volt.

(Forrás: cspv.hu)

A videón a hajó jéghegynek ütközést közvetlenül megelőző másodpercektől kezdve a legutolsó pillanatokig végig lehet követni a Titanic süllyedését. A képernyő alján megjelenő információs buborékoknak köszönhetően megtudhatjuk, hogy az adott pillanatokban milyen kulcsfontosságú események zajlottak. A videó egészen pontosan 1912. április 14-én, 11:39 perctől indul, amikor a legénység egyik tagja megpillantotta a jéghegyet. A hajó éjfélkor teljesen leállt – ekkortájt rendelték el a mentőcsónakok előkészítését, valamint a legénység és az utasok felébresztését. A videó a zenekar útját is végigkíséri egészen az utolsó pillanatokig. A hajó 2 óra 40 perc alatt süllyedt le a 4 ezer méteres mélységbe. 2224 utas mellett a személyzet kétharmada sem élte túl a katasztrófát.

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!