Az informatikus Molnár Miklósnak saját tapasztalata okán támadt a forradalmi ötlete, ugyanis két éve eltörte csuklóját, amit mikor megpróbáltak hagyományosan begipszelni, elég rosszul sikerült, minek eredményeképpen több mint két hónapig kellett viselnie a kellemetlen rögzítést.

Miklós ekkor kezdett el gondolkodni, miért is van szükség erre az elavult módszerre a 21. században és vajon miért nem jutott még senkinek eszébe valami egyszerűbb megoldás. Informatikus lévén már korábban érdekelni kezdte a 3D nyomtatás is, és eszébe jutott, hogy korábban olvasott a 3D nyomtatás segítségével elkészített törésrögzítőkről. Nem is kellett több, írt egy szoftvert, ami a nyomtatót megfelelően irányítja, méretet vett magáról és egy fél nap alatt elkészítette a csuklójára passzoló rögzítést.

Kezelőorvosa dr. Tóth Ferenc mikor meglátta a saját készítésű “gipszet” azonnal megtetszett neki az ötlet, és úgy döntött biztosítja a szoftverfejlesztőnek szakmai tudását, így azóta együtt dolgoznak az eljárás fejlesztésén!

Azonban ötletük mára túlmutat a törött végtagok megtámasztásánál. Ha sikerülne elnyerniük uniós kutatás-fejlesztési pályázatot, akkor más traumatológián használatos 3D-s eszközöket tervezhetnének, legalábbis Miklós így nyilatkozott a Népszabadságnak.

Kalkulációjuk szerint egy kisebb 3D-s csuklórögzítő ára tízezer, egy nagyobb, például törött boka rögzítéséhez szükséges hálós eszköz 15-20 ezer forintból kijöhet, melyet még nem tisztázott hogyan és ki finanszírozna a jövőben itthon. Mindenesetre az eszköz saját kondíciónkra lenne szabva és csupán néhány óra alatt elkészülhetne. Súlya mindössze néhány tíz gramm lenne, de még így is sokkal tartósabb, és persze számunkra fő szempontként összehasonlíthatatlanul kényelmesebb lenne a gipsznél!

Oszd meg, ha te is drukkolsz sikerüknek!