David Attenborough-t elsősorban a bolygónk élővilágát bemutató sorozatairól ismert természetfilmesként tartjuk számon, ám széles körű érdeklődéséből kiindulva nem meglepő, hogy évtizedek óta foglalkoztatja a törzsi kultúra és művészet is. 1974-től kezdődően a Föld számos szegletébe látogatott el, hogy felfedezze a törzsi művészeti alkotások elkészítését és használatát ott, ahol a tradíciók még érintetlenek maradtak.

A neves természettudós bemutatja a törzsi közösségben élő emberek és művészetük közötti összetett kapcsolatot; a kultúrát, mely lehetővé teszi a műalkotások elkészítését, és a világ érdeklődését e népek élete és művészete iránt.

A sorozatban olyan művészeti ágakról esik szó, mint például a szobrászat, a szövés, vagy a fémművesség; és olyan csodálatos műalkotások közelébe viszi nézőit, mint az észak-nyugat amerikai indián törzsek totemoszlopai, a nyugat-afrikai Maliban élő dogonok fafigurái, az Új-Hebridák szigetcsoport malekula maszkjai, és az iráni nomád törzsek varázslatos szépségű szőnyegei.