Az ajakharapdálás rendkívül gyakori jelenség, sok ember csinálja. Lehet ez szimplán egy rossz szokás is, ám az idegi feszültség kivetülését is jelezheti: amikor az ember nem is feltétlen tudja mi a baj, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben. A megkérdezettek több, mint fele azt vallja, hogy sokszor észre sem veszi a szájrágást, csak akkor, amikor már fáj.

Leginkább a szorongást jelzi? 

Általánosságban igen, de nem feltétlenül. Az is, lehet, hogy egyszerű szájszárazság miatt rágjuk az ajkunkat, ám, ha azt veszed észre, hogy az ajakharapdálás teljesen változó helyzetekben jelentkezik, nem könnyű a probléma felgöngyölítése.

Több, mint valószínű, hogy valami olyan lelki vívódás, trauma, szorongás áll a háttérben, amely már régóta tart, nem napi szintű szembesüléssel jár, de mégis olyan hatást gyakorol életünkre, amellyel nehezen tudunk megbirkózni. Ilyen pl. egy szerettünk elvesztése, egy feldolgozatlan szakítás, önbizalomhiányból fakadó sikertelenségek, elnyomottság és még sok más.

Vannak olyan esetek is, mikor az ajakharapdálás csak időszakos. Hosszú, stresszes heteken van túl az illető, és a levezetés fázisában néhány napig jelentkezik ez a rossz szokás. De ugyanilyen ám a lábrázás, a toll rágcsálás, vagy a körömrágás is.

Hogyan győzhető le?

Rekeszizomlégzés

Másnéven mély légzésnek nevezik. Ez egy fajta relaxációs stratégia, melynek lényege, hogy stresszhelyzet esetén hosszú, mély, egyenletes légvételeket végezzünk, egyenes háttal.

Külső segítség

Kérjünk meg valakit, akivel sok időt töltünk együtt és akiben meg is bízunk, hogy akárhányszor meglátja az ajakharapdálást, szóljon ránk! Hiszen sok esetben az a baj, hogy észre sem vesszük mit művelünk.

Hobbi és lazítás

Töltsünk minél több időt a hobbink gyakorlásával és lazítással. Menjünk el sportolni amilyen gyakran csak lehet, vezessük le ott a stresszt. Vagy vegyünk egy-egy forró fürdőt, hallgassunk meditációs zenéket, pihenjünk és aludjunk sokat. Természetesen, amennyire mindezeket az időbeosztásunk engedi.

Forrás: kicsisziv.hu

Hasznosnak találtad? Akkor oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!

 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!