Gyakran három fiútestvér indul útnak, hogy elhozza az élet vizét, visszaszerezzen valamit, amit elraboltak, vagy elnyerje a királykisasszony kezét. Jellemző módon mindig a két idősebb testvér vall kudarcot útközben, s mindig emberi gyengeségeiknek esnek áldozatul.

Azért a legkisebb királyfi az, aki győzelmet arat, mert ő képviseli önmagunk legutolsó fejlődési lehetőségét. A három testvér motívuma – miután mind a három mi magunk vagyunk –, azt is kifejezi, hogy lehetőségünk van tévedni és kudarcot vallani. Az embernek még kudarcok után is van esélye az újrakezdésre.

A szellemi út sem nyílegyenes ösvény. A rajta való haladás nem kényelmes séta; nem mindig szavatolja a helyes döntéseket, és sokszor időbe telik, amíg a felmerülő problémákra helyes válaszokat találunk.
Szellemi fejlődése során is sokat bukdácsol az ember, s gyakran elbotlik; a mese ilyenkor arra ösztönöz bennünket, hogy ne adjuk fel. Ha egyszer elindultunk és kudarcot vallottunk, kezdjük elölről!

Próbálkozzunk meg egy másik önmagunkkal, és ha ez sem ment, akkor egy harmadikkal. A legutolsó énünk, amelyik tanult korábbi próbálkozásaink kudarcából, végül át fog jutni az akadályokon.

Forrás: Pressing Lajos: Az égig érő fa – Szellemi tanítások a magyar népmesékben

(A szerzőnek az 1970-es évek óta számos eredeti írása és szakfordítása jelent meg mind a pszichológia, mind a keleti kultúrák témakörében.)

Ha tetszett, ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!