Körültekintően üzemeltetve, rendszeresen tisztítva, karbantartva a klíma előnyei felülírják a káros hatásokat, ám jó ha odafigyelünk, mert sokféleképp alááshatják egészségünket:

Megfázás, légúti panaszok
A forró levegőről a túlhűtött helyiségbe való belépésnek meghűlés lehet a következménye. Ideális esetben a hűtött helyiség hőmérséklete 4-6 fokkal kevesebb csupán a kinti hőmérsékletnél. Sok esetben 10-15 fokkal alacsonyabbra állítják a helyiségek hőjét, amely könnyen megfázáshoz vezet. A klíma levegőt szárító hatása miatt a szem, orr és a torok nyálkahártyája kiszáradhat, következményes kötőhártya-gyulladást, köhögést kiváltva.

Mozgásszervi panaszok
Főként a nyakat és vállat, végtagokat érintő izomfájdalmak, izomkötöttség formájában nyilvánul meg, de ízületi gyulladás is kialakulhat. Oka, hogy az áramló hideg levegő közvetlenül, tartósan éri az ízületeket.

Bőrszárazság
A száraz levegő a bőrt sem kíméli. A bőr kiszáradása ellen bőséges folyadék fogyasztásával, hidratáló krémek alkalmazásával védekezhetünk.

Legoinella fertőzés
A betegséget a légutakon keresztül bejutó Legionella baktériuma okozza. Terjesztésében a klímaberendezések jelentős szerepet játszanak azáltal, hogy a baktériummal fertőzött vizet porlasztva azok a hűtött helyiségek levegőjébe jutnak. A baktérium a légutakban, valamint a tüdőben heveny gyulladást okozhat. A fertőzésre leginkább a tüdőbetegek, az idősek, a légúti megbetegedésben szenvedők, a dohányzók és alkoholproblémákkal küzdő emberek hajlamosak.

Gombás fertőzések
A klímaberendezés nedves közege kedvez a legkülönfélébb gombák elszaporodásának is. Ezek közül az egyik legismertebb és legveszélyesebb az aspergillózis. Spórája az orr- és arcüregekbe, valamint a tüdőbe kerülve gyorsan elszaporodik és – főként a krónikus betegeknél valamint az immunhiányos betegségben szenvedők esetében – súlyos gyulladást okozhat.

Azt se felejtsük el, hogy a klímaberendezés a szoba levegőjét forgatja, hűti, ám friss levegőt ne juttat a helyiségbe, ezért célszerű időnként alaposan kiszellőztetni.

(Forrás: egeszseg-portal.hu)

Hasznosnak találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!