Melengető leves, hűvösebb napokra.
Hozzávalók:
10 dkg mung dhal (felezett, hántolt mungóbab)
2 ek olaj
1/3 kk asafoetida7 dl paradicsomlé
¼ kk őrölt feketeborsegy kis darab friss gyömbé
r2,5 kk só1 dl 10 %-os tej
szín2 kk nyírfacukor
A dhált megmossuk, é
s bő vízben egy fé
l óra alatt puhára főzzük, maj
d leturmixolj
uk. Egy fazé
kban felmelegítj
ük az olaj
at, beleszórj
uk az asafoetidát, é
s megpirítj
uk. Felengedj
ük a paradicsomlé
vel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük
a gyömbé
rdarabot, é
s hozzáadj
uk a leturmixolt mung dhált, a nyírfacukrot, valamint a tej
színt. Felengedj
ük annyi vízzel, hogy sűrű, de kellemes állagú levest kapj
unk. Forrás után 4-5 percig főzzük, maj
d levesszük a tűzről.
Aloo gobi
Főzőtanfolyamokon sokan panaszkodnak az indiai é
telek megj
egyezhetetlennek tűnő neveiről. Pedig az esetek többsé
gé
ben igen egyszerű dolgunk van, ha tudj
uk né
hány zöldsé
g nevé
t. Az elnevezé
s ugyanis legtöbbször az alapanyagok neve. Mint ebben az esetben: Aloo gobit ké
szítünk,azaz krumpliból é
s karfiolból álló sabj
it.
Hozzávalók:
2 ek reszelt friss gyömbé
r
2 kk őrölt koriander
½ kk cayenne bors
½ kk kurkuma
3 ek olaj

1 kk római kömé
ny
2 babé
rlevé
l
1-2 apró szárított chili
¼ kk asafoetida
egy kis fej
 karfiol kisebb rózsákra bontva
2-3 közepes krumpli kockára vágva
fél kaliforniai paprika kockára vágva
2 kk só
1,5 kk mangóporegy
csokor korianderlevé
l
Egy kis edé
nyben 3-4 evőkanál víz segítsé
gé
vel elkeverj
ük a reszelt gyömbé
rt, az őrölt koriandert, a cayenne borsot é
s a kurkumát. Wokban felmelegítj
ük az olaj
at, hozzáadj
uk a római kömé
nyt, a babé
rlevelet é
s a chilit, maj
d nagyjából egy perc alatt megpirítj
uk. Akkor j
ó, ha a római kömé
nynek barnásabb a színe, é
s lehet é
rezni az illatát. Ha ez megvan, rászórj
uk az asafoetidát, é
s né
hány másodpercig tovább pirítj
uk. Ekkor hozzáadj
uk a fűszerpasztát, é
s tovább kevergetj
ük kb. egy percig. Ha megvan, beletesszük a zöldsé
geket, é
s lefedj
ük az edé
nyt. Addig főzzük, míg a zöldsé
gek megpuhulnak. Né
ha keverj
ük meg! A vé
gé
n rászórj
uk a mangóport, adunk hozzá 3-4 ek vizet, sózzuk, é
s megszórj
uk a zöldfűszerrel. További egy-ké
t percig főzzük, maj
d levesszük a lángról. Indiai kenyé
rfé
lé
vel (chapátival, purival)
 tálalj
uk.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Növényekkel is kiválóan pótolhatod a kalciumot!

Almás béles
Hozzávalók a té
sztához:
20 dkg telj
eskiőrlé
sű liszt
20 dkg fehé
r tönkölyliszt
20 dkg vaj

10 dkg fruktóz vagy cukor2 evőkanál tej
föl vagy j
oghurt
fé
l csomag sütőpor
Az almás töltelé
khez:
2 kg alma
5 evőkanál nádcukor
1 maré
k zsemlemorzsa
fahé
j

5-10 dkg durvára vágott dió
A té
sztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrj
uk. A té
sztát ké
t ré
szre szedj
ük, az egyik ré
szé
t kinyúj
tj
uk, é
s kikent, kilisztezett tepsibe rakj
uk, maj
d megszórj
uk egy kevé
s zsemlemorzsával. Az almát lereszelj
ük, né
hány percig
állni hagyj
uk, maj
d kinyomkodj
uk a levé
t. Ezután megcukrozzuk, hozzáadj
uk a fahé
j
at é
s elkeverj
ük. A töltelé
ket a tepsiben lé
vő té
sztalapra tesszük, szé
pen elegyengetj
ük é
s megszórj
uk a dióval. Kinyúj
tj
uk a másik adag té
sztával, amit aztán a töltelé
kre borítunk. Előmelegített sütőben sütj
ük 180 fokon. Elé
g hamar ké
szen van, kb. 30 perc alatt.
Aloo naan
Alu naan
Hozzávalók (6 db-hoz)
:
2,5 dl telj
es kiőrlé
sű liszt
2,5 dl fehé
rliszt
1 tk száraz é
lesztő (vagy 1 dkg friss)

1,5 tk só
1 tk cukor
2 ek olaj

2 ek j
oghurt
1/2 – 1 dl melegvíz
A töltelé
khez:
3 közepes krumpli
1,5 tk só
½ tk őrölt római kömé
ny
½ tk amchoor (mangópor)

1/2 tk garam masalafé
l zöld paprika
egy csokor korianderlevé
l vagy petrezselyem
Egy tálban elkeverj
ük a té
sztához valókat: a ké
tfé
le lisztet, az é
lesztőt, a sót, a cukrot. Hozzáadj
uk az olaj
at é
s a j
oghurtot, maj
d melegvízzel puha (de nem ragacsos)
, könnyen kezelhető té
sztát gyúrunk. Lefedj
ük, é
s kelni hagyj
uk.
Közben puhára főzzük a krumplit, mé
g melegen összenyomj
uk, beletesszük a sót, az őrölt római kömé
nyt, a mangóport, a garam masalát, az apróra vágott erőspaprikát é
s a szinté
n összevágott zöldfűszert. Jól elkeverj
ük.
Ha a té
szta megkelt, 6 ré
szre szedj
ük, é
s golyókat gyúrunk belőle. Meglisztezzük a munkalapot, az egyik golyót kerekre nyúj
tj
uk, é
s rátesszük a töltelé
k hatodré
szé
t. A té
sztát felül összefogj
uk, mint egy batyut, é
s lezárj
uk, vagyis becsomagolj
uk a té
sztába a töltelé
ket. Ismé
t kerekre nyúj
tj
uk, de bánj
unk óvatosan a sodrófával, mert a tészta könnyen kiszakadhat.
Bekapcsolj
uk a sütőt, s míg melegszik, az összes naant megtöltj
ük. Amikor ké
szen vannak, kissé
 megolaj
ozzuk, é
s annyit helyezünk a sütőlapra, amennyi ráfé
r. 220 fokon 10-15 perc alatt aranyszínűre sütj
ük, közben – ha szüksé
ges –
egyszer megfordítj
uk.

Olvasd el ezt a cikket is –>  Ehető pingvinek

Vegavarázs

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!