Különleges fényképek láttak napvilágot egy Amazonas-beli törzsi közösségről, a yanomamikról Észak-Brazíliában, közel a venezuelai határhoz. A törzs tagjai még nem találkoztak a modern civilizációval. A képeken az úgynevezett „yano” látható, ami egy kerek, középen nyitott, nádfedeles épület, ahol egy-egy nagycsalád él. A törzs lélekszámát összesen 35.000 főre becsülik, vadászattal és gyűjtögetéssel tartják fenn magukat.

Most azonban egyre több veszély leselkedik rájuk. A képeket ugyanis azért készítették, hogy felderítsék a közelben lévé illegális aranyásókat, akik egyre jobban leszűkítik a yanomamik területét.

Bár a brazil kormány hivatalosan is védi a 9,6 millió hektáros területet, de ez nem tartja távol a bűnözőket, akikkel már korábban is több probléma volt, 1993-ban például lemészároltak 16 őslakost, köztük egy kisbabát.

Davi Kopenawa, a Yanomami jogok képviselője és egyébként a törzs egyik sámánja szerint:

“Az aranyásók olyanok, mint a termeszek. Állandóan visszajönnek, és nem hagynak minket békén.” 

Stephen Corry, a Survival International nevű jogvédő szervezet igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem „vadembereket” látunk a képeken.

Ez egy összetett társadalom, amelynek tiszteletben kell tartanunk a jogait. Nyilvánvaló, hogy teljesen jól elboldogulnak maguk is, és nincs szükségük azokra a dolgokra, amelyeket mi haladásnak és fejlődésnek nevezünk.”

A Survival International minden kapcsolatteremtést ellenez, szerintük ugyanis menekülnek az idegenek elöl, akik például olyan betegségeket is terjesztenek közöttük, amire a szervezetük nem áll készen. Az őslakosok gyakran nyilakkal lövöldöznek a fejük fölött elhaladó repülőkre és azokat is kiközösítik, aki kapcsolatba lépett a modern világgal.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is láthassák!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!