Hozzávalók 6 adaghoz a leveshez:
· 1 liternyi vegyes idényzöldség (zsenge sárgarépa, petrezselyemgyökér, karfiol, karalábé, újkrumpli stb.)
· 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
· 2 liter víz
· 2 evőkanál sós paprikakrém
· 1 kis csokor petrezselyemzöld

a gombóchoz:
· 15 dkg durumliszt
· 5 evőkanál hántolt napraforgómag
· csipet só
· csipet kurkuma
· 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
· 70-80 ml víz

Kicsik és nagyok kedvence lehet ez a zsenge zöldségekből főzött, ízletes leves, amelyet a napraforgómagos gombócok tesznek különlegessé. Ráadásul nem tartalmaz húst, tejet és tojást, így az ezeket kerülők is bátran fogyaszthatják.

Tálba rakjuk a gombóc hozzávalóit, és összeállítjuk annyi vízzel, hogy inkább kemény, mint lágy tésztát kapjunk. Letakarva félretesszük.

Szükség szerint tisztítjuk és daraboljuk a zöldségeket. Nagy, vastag aljú fazékban fel-melegítjük az olajat, majd állandóan kevergetve néhány percig pirítjuk rajta az előkészített zöldségeket. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a paprikakrémmel, és forrás után kis lángon, lefedve főzzük.

Közben nagyobb mogyorónyi gombócokat formázunk a tésztából, amelyeket tálcára vagy tányérra gyűjtünk. Folytonos keverés közben belerakjuk őket a levesbe, amelyet erősebben kezdünk melegíteni. 5-6 percig forraljuk, valamivel tovább azt követően, hogy a gombócok feljöttek a tetejére.

Tépett petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Tipp: a zsenge zöldségeket nem muszáj meghámozni, sok esetben elég körömkefével jó alaposan megsikálni őket. A petrezselyem mellett a karalábé és a karfiol zöldjét is felhasználhatjuk, sőt az ilyenkor kapható karfiolnak a torzsáját is nyugodtan belevághatjuk a levesbe.

Forrás : http://dulmina.blogspot.com

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Francia saláta