Rengeteg ember ismeri azt a sajgó érzést, mikor már tudja: na, megint migrénem lesz! Sajnos azonban szinte mindannyiójuknak magyarázkodnia kell a betegsége miatt, mert aki nem ismeri ezt az erős, hasogató fejfájást, az nem is tudja megérteni, min mennek keresztül az ismerősei, hozzátartozói, mikor az ágyot nyomják egy meleg- vagy hidegfront jövetelekor. A szkeptikusok csak azt látják, hogy a kollégájuk már megint beteget jelentett, pedig inkább örülhetnének, hogy őket személyesen nem érinti ez a szörnyű betegség.

Egy amerikai gyógyszergyár azonban lehetővé tette, hogy azok is megtapasztalják a migrént, akiknek még soha sem volt ilyen típusú fejfájása. No nem úgy kell elképzelni a dolgot, hogy fát vágnak a kísérleti alanyok fején (még ha képletesen bizony erről is van szó)! A fizikai fájdalmat egyáltalán nem szimulálták, csupán a fejfájással járó, egyéb tünetegyüttest: nagy mértékben megromlott a kísérleti alanyok látása, fényes foltokat láttak mindenütt, elmosódtak a képek, és egy úgynevezett aura is megjelent a látószögükben, ami tulajdonképpen egy szemük előtt lebegő homályos kör.

A kísérletre négy személyt kértek fel, akiknek vagy a családon belül vagy baráti körükben, esetleg a munkahelyükön akadt olyasvalaki, aki nem tudta elhinni, mennyire maga alatt van a migrénes páciens. Az egyik beteg, egy fiatal lány édesanyja önfeláldozóan azt kívánta, hogy bárcsak magára vállalhatná gyermeke fájdalmait. A szimulátort viselő személyek mindegyike úgy nyilatkozott, hogy korábban el sem tudta volna képzelni, milyen szörnyű lehet a migrén. És akkor még nem is érezték a fájdalmat …

(Forrás: lemon.hu)

Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!