Huszonnyolc órás viszontagságos utazás után hétfőn célba értek két, sáslevélből készült csónakkal azok a kutatók, akik azt akarták bizonyítani, hogy harmincezer évvel ezelőtt a mai Tajvanról átjuthattak gyékénycsónakon bevándorlócsoportok.

A két 6 méter hosszú, helyi sásféléből készült csónak 14 főnyi legénysége, köztük a Tokiói Természettudományi Múzeum kutatócsoportjának tagjai vasárnap indultak el az Okinava prefektúrabeli Jonaguni-szigetről a szintén Okinavához tartozó Iriomote szigetére. A Jonaguni-sziget a Rjúkjú (más néven Nanszei)-szigetcsoport legutolsó tagja, mintegy száz kilométerre fekszik Tajvantól.

saslevel01

saslevel02

Az expedíció azért akarta megtenni a 75 kilométernyi távolságot, hogy igazolják a feltevést, miszerint 30 ezer évvel ezelőtt a mai Tajvanról érkezhettek egykori telepesek Japánba. Az útvonal érintette a Nanszei-szigeteket, ahol már számos, több mint 30 ezer éves tárgyi leletre bukkantak.

A tudósok szerint az egykori tengeri vándorok erős sáslevelekből fonhatták a csónakjaikat, mivel famegmunkálással kapcsolatos eszközöket nem találtak a feltárásokon. A két csónak helyi idő szerint hétfőn délelőtt érkezett célba. Az erős hullámzás miatt egy rövid időre fel kellett függeszteni az utazást: egy kísérőhajó vontatókötélre vette a két csónakot vasárnap éjjel. Az út végül 28 óráig tartott.

(Forrás: MTI)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!