Piacra járni jó! Érdekes és izgalmas program, emberek, ízek, illatok kavalkádja, és mindig történik valami! Ha jól figyelünk, gyakran tanulságos párbeszédek fültanúi lehetünk, remek karaktereket láthatunk, arról nem is beszélve, hogyha a hipermarketek helyett a kistermelőktől vásárolunk friss zöldséget, gyümölcsöt, máris teszünk valamit az egészségünkért!

Nagyvásárcsarnok (Vámház krt. 1-3.)

Budapest legnagyobb vásárcsarnoka, a „klasszik” kategória abszolút csúcstartójaKlasszik abban az értelemben, hogy évtizedek óta állandó és jó minőségű áruval várnak minket a kofák és klasszik abban az értelemben is, hogy kitörölhetetlenül ott van a főváros TOP 5 turistanevezetessége között. Ez pedig jó nekünk – kicsit olyan, mint Londonnak a Borough Market. A Nagycsarnoknak vannak ikonikus üzletei, például a japán turisták által folyamatosan megrohamozott népművészeti boltok. A Nagycsarnok képes megidézni azt a kort, hozni azt a hangulatot, amire rendszerint azt mondjuk, „békebeli”, valójában azonban inkább valami olyasmit jelöl, ami igazi, amiben jóval több a tartalom, mint a művi.

piac01

Fény utcai piac (Lövőház utca 12.)

Amióta átépítették, gyakorlatilag újjászületett és folyamatosan pezseg. A budai oldal legkedveltebb piacává vált – amiben nem kis szerepe van annak, hogy a mindenkori Moszkva tér közvetlen közelében helyezkedik el. Hogy mi a titka? Stílusban talán az a könnyedség, ami mondjuk leginkább a franciákra jellemző – amikor jó passzban vannak és nem az arrogáns arcukat mutatják. A stílus mellett azonban legalább ilyen fontos – ha nem hangsúlyosabb –, hogy Budapesten talán itt a legnagyobb a felhozatal organikus, bio és eredetvédett portékából. Ez pedig amellett, hogy trendi, egy olyan minőségi színvonalat is megteremt, amit érdemes követni.

piac02

Lehel piac (Váci út 9-15.)

A megosztó. Ha a Fény utcai piacot azonnal elfogadta és megszerette mindenki, a Lehel a mai napig képes indulatokat kiváltani – de legalábbis jóval nehezebben értelmezhető. Pedig az épület formáját tekintve csak egy kofahajó, ami egykor a dunai áruszállítás meghatározó eszköze volt. Avantgárd, ezt is mondhatjuk rá. Igen ám, de ez a fajta művésziesség odabent már nem igazán érhető tetten. Hogy a praktikum fontosabb szempont? Meglehet, különösen, ha a piac eredeti funkcióját vesszük alapul: nevezetesen, hogy mindent és viszonylag gyorsan beszerezhessünk itt. Kakukktojás kicsit a Lehel, súlyos érzelmi kérdés: ha valakit egyszer megfogott, azt nem ereszti. Aki viszont már elsőre is hezitál, az vélhetően sosem fogja a szívébe zárni. De ettől még lehet jó, hiszen nem hagyja, hogy érzéketlenek maradjunk vele szemben.

piac03

Hunyadi téri piac (Hunyadi tér 4.)

Legenda – ez is klasszikus, de más értelemben, mint a Nagycsarnok. Szabadtéri és kipakolós! Romantikusan lepattant és talán a legkisebb a fővárosi felhozatalban. Amolyan dédelgetnivaló kincs. Itt még működik az eredeti szellem, amikor árus – igazi, hamisítatlan őstermelők – és vevő között valódi kontaktus alakul ki. Itt ismeretségek, barátságok alakulhatnak ki a két fél között és nem azért, mert mindketten rá vannak utalva a másikra – az egyik a portéka, a másik az ellenérték okán. Van ebben a helyben valami romlatlan, valami ősi, ami időről-időre megmutatja magát, hogy amikor éppen nincs, hiányérzetünk legyen és vágyjunk rá. Képes ugyanazt kiváltani, mint amikor sokáig vagyunk távol az otthonunktól: honvágyat gerjeszt. Megmagyarázhatatlanul, érthetetlenül. Illetve, egy fenéket: pont azért érezhetünk ilyesmit, mert őszintén megérint minket. És ez jó!

piac04

(Forrás: welovebudapest.com)

Ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!