A tenger- és óceánparti országok vég nélkül ömlesztik a hulladékot a vízbe, beláthatatlan következmények elé állítva az emberiséget. A felmérések szerint csak az utóbbi 5 évben évente 8 millió tonna (!) szemét kerül a vizekbe. Ha pedig összeadjuk a már eddig az óceánokba került rengeteg hulladékot, arra jutunk, több mint 5 trilliónyi (!!!) műanyag szemét úszik a vizeken. Ha egymásra raknánk ezt a bődületes mennyiségű hulladékot, összesen 270 millió tonnát nyomna.

Két ausztrál szörfös, Andrew Turton és Pete Ceglinski, akiket felháborított, mennyi szemetet sodor partra az óceán, elképesztő koncepcióval állt elő: megalkották a Seabint, azaz a tengeri szemetest, mely a part közelében úszó hulladékokat könnyen elkapja és magába szippantja.

Így működik:

A Seabin kiszűri a lebegő szemetet egy kosárba, ezután a víz keresztülfolyik a szivattyún egy úszó dokkba, amely elválasztja a vizet és a hulladékot, sőt! A folyékony szennyező anyagokat is, mint az olaj vagy a mosószer. A szemetet egy természetes rostokból készült zsák fogja fel — melyet ki-be lehet rakni, ezáltal lehet kiönteni a törmelékeket belőle — és a szivattyú a vizet visszanyomja a kikötőbe.

x5ijc0szqlhfynj95ls3

A Seabin mérete nem túl nagy, így elfér a kikötők bármelyik szegletében anélkül, hogy akadályozná a hajók vagy csónakok mozgását.

12189901_936706336396827_5856388522089127615_n

(Forrás: ecolife.blog.hu)

Egyébként is, a legideálisabb hely a hulladék begyűjtésre a kikötő, mivel ott nincsenek hatalmas nyílt vizek, hanem viszonylag ellenőrzött környezetben tudnak működni a tengeri szemétgyűjtők.

Jelenleg azon dolgoznak az ötletgazdák, hogy a Seabin által eddig összegyűjtött szemétből alkossák meg a következő tengeri hulladékgyűjtőket.

Így lesz teljes az újrahasznosítás, és a szemét is hasznos anyaggá válik.

Ne felejtsd el megosztani, hogy más is tudjon róla!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!