Sajtos kelt pogácsa

Olcsó és légiesen könnyű pogácsa, amely frissen az igazi.

Hozzávalók:
1 db nagyobb krumpli, 1/2 kg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só, 1,5 dl olaj, 2,5 dl tej, 15 dkg trappista sajt reszelve

A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön összenyomkodjuk villával. Teszünk bele egy keveset a tejből, és csomómentesre keverjük. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a krumplis masszát, a reszelt sajt felét, az olajat és a maradék tejet, melyet előzőleg már megmelegítettünk. Alaposan összegyúrjuk, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ez egy nagyon lágy tészta, de éppen ilyennek kell lennie. Nedves konyharuhával letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, jobbról és balról is középre hajtjuk a lapot, majd újra félbe hajtjuk. Újra vékonyra nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Összesen háromszor hajtogassuk, majd nyújtsuk kb. egy cm vastagságúra. Szaggassuk ki pogácsaszaggatóval és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tetejüket langyos tejjel és szórjuk meg a maradék sajttal. 10-15 perc pihentetés után addig süssük, míg szépen meg nem pirulnak.

Tipp: sajt helyett tehetünk rá egész fűszerköményt, vagy olajos magokat: tökmagot, szezámmagot, napraforgómagot vagy lenmagot is.

Forrás: Hemangi / www.vegavarazs.hu

Oszd meg másokkal is