Ez a csodás növény, a levendula 2500 éve kíséri az emberiséget, és fürdők készítéséhez, padló felmosáshoz valamint szerelmi bűbájokhoz egyaránt használták és használják ma is.

A levendula az ókortól az emberek mindennapjainak része volt. Angol neve a lavender is a latin „lavare”, vagyis „mosni” szóból származik. Nem is véletlen ez a névválasztás, hiszen mintha az istenek is a tisztálkodásra szánták volna ezt a növényt. Stresszoldó, illatosító és fertőtlenítő hatása már időszámításunk előtt 2500-ben is ismert volt. Szinte valamennyi mediterrán kultúra használta fürdőiben, és különösen Rómában szinte felfoghatatlan értéket képviselt.

Egy fél kilogrammnyi szárított vagy friss levenduláért 100 dinárt is megadtak, ami akkoriban egy római farmer havi keresetének felelt meg. Antiszeptikus hatása miatt sebek kezelésére és gyógyászati célokra is használták, míg kellemes illata következtében hamar a parfümök legfőbb összetevői közé került. Az ókori nők vonzerejük növelésének eszközeként tekintettek az ilyen illatosítókra, és ez az elképzelés a boszorkányok körében is elterjedt! Mágikus operációik közül a szerelmi bűbájok, mint például az Afrodité bűbáj, ma is elképzelhetetlen levendula nélkül. A szerelem bevonzására alkalmas mágikus fürdőbe is levendula kerül. A Dr. Organic szakértője azt tanácsolja, hogy cseppentsünk levendulaolajat a fürdővízbe, vagy csak alkalmazzuk a tusfürdőt, sampont, kondícionálót, esetleg a szappant és figyeljük a hatást!

Persze nemcsak az ókorban kedvelték a levendulát, hanem napjainkig is nagy kultusznak örvend. A középkori Európában a kastélyok padlójának tisztán tartására használták, valamint erőteljes illata miatt a rovarok elűzésének is kiváló eszköze volt. Mindez a mai napig szokás Provance-ban is, ahol az emberek élete a levendula, illetve az abból készült olaj köré épül. Turisták ezrei keresik fel a környéket egész nyáron. A földektől a feldolgozó üzemekig tartó „levendula utakon” mindent megnézhetnek a vendégek. Találunk ott levendula múzeumot és tárlattá alakított egykori üzemeket is.

(Forrás: eletforma.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!