Sült almás-tökös krémleves recept

Hozzávalók:

  • sütőtök
  • alma – Idared, vagy még savanyúbb fajta
  • chilipehely
  • fokhagyma
  • zsályalevél
  • zöldség alaplé (kockából is lehet)
  • frissen őrölt színes bors
  • pirított tökmag a tetejére

Elkészítés:

A tököt feldaraboltam kisebb darabokra és megsóztam, őröltem rá színes borsot, a felszeletelt fokhagymát, chilipelyhet és a szárított zsályalevelet pedig rászórtam. Meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és 180ºC –os sütőbe tettem. Légkeveréssel kb. 1 órát sült. Félidőben hozzátettem egy meghámozott és cikkekre vágott Idared almát. Erre is locsoltam egy kicsit az olajból. Almafüggő a sütési idő, ha már az elején a tökkel együtt betesszük, akkor csak jobb lehet.

Amikor megsült minden, botmixerrel pürésítettem. Felengedtem a zöldség alaplével, egyúttal a kívánt sűrűséget is beállítottam és ekkor lehet még ízesíteni, ha szükséges. Pirított tökmagot szórtam a tetejére és olívaolajjal locsoltam meg, mivel a csípősséget már megkapta sütés közben. De ha kevés, akkor ilyenkor chilis olajat önthetünk még a tetejére. Nagyon fennséges ízek lettek, az alma is és a tök íz is jól érvényesül. Igazi ínyencség, csak ajánlani tudom.

Fűszermánia Gabi

http://fuszermania.blogspot.hu/

Oszd meg másokkal is