Az ősz egyik legnépszerűbb és legegészségesebb csemegéje a sütőtök. Mindamellett, hogy nagyon sokféle vitamint tartalmaz (A-, B1, B2, B3, B6, C, E), gazdag folsavban, karotinban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Nemcsak magában megsütve finom, de krémlevesnek, süteménybe, sőt kovászos kenyerünkbe is kiváló!

Hozzávalók:

  • 180 g sütőtök püré
  • 150 g kovász
  • 340 ml víz
  • 450 g BL55
  • 150 g frissen őrölt tönkölybúza liszt
  • 12 g só

Elkészítés:
Sütőben fólia alatt megsütjük a sütőtököket, majd egy turmix géppel pépesítjük és hagyjuk kihűlni. Salzburgi gránitköves malmon pár perc alatt megőröljük a tönkölybúzát, és összekeverjük a többi liszttel. Kézzel vagy géppel összedagasztjuk a só kivételével az összes hozzávalót, majd a megdagasztott tésztát fél órára pihenni hagyjuk. Fél óra után a tésztán egyenletesen eloszlatjuk a sót, majd addig dagasztjuk a tésztát, míg a só teljesen elkeveredik benne. Ezután a tésztát konyharuhával letakart tálban 3 órán át pihenni hagyjuk, de közben fél óránként  hajtogatjuk. Ez annyit jelent, hogy a tészta egyik oldalát egy kézzel megfogjuk, majd a szemben lévő oldal felé felülről ráhatjuk. Utána 45 fokot forgatunk a tálon, és újra elvégezzük ezt a mozdulatot. Összesen 4x hajtogatunk, míg körbe érünk, és ezt ismételjük összesen 6x a 3 óra alatt. Minden hajtogatással a tészta egyre erősebb és rugalmasabb lesz. Az idő lejárta után a tésztát kivesszük a pultra, cipót vagy veknit formázunk belőle, és kilisztezett kelesztő tálban 1 órán át kelesztjük párás meleg helyen. Közben előmelegítjük a sütőt 250 fokra, és alaposan bepárásítjuk. Ezen a hőfokon végezzük a sütést 20 percen keresztül, majd levesszük a hőmérsékletet 220 fokra és további 25 percig sütjük kenyerünket. A végeredmény egy ízekben gazdag, ropogós héjú, lyukacsos belsejű, nagyon egészséges kenyér.

Zeliska Orsi
 a Péklány
https://peklanyleszek.com/

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!