“Megvásárolta a százéves szardíniaiak genetikai adatait őrző olasz SharDNA adatbankot a biotechnológiára specializálódott Tiziana Life Sciences brit társaság. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint egy iparosodott ország átlaga.

A Szardínia szigetén lévő Ogliastra megye 13 ezer lakosának DNS-ét őrzi az adatbank. A terület azért tart számot a tudomány érdeklődésére, mert sok száz év feletti lakó él itt: minden kétezer főre jut egy száz éven felüli, ami ötször több, mint egy iparosodott ország átlaga.

A brit társaság 258 ezer eurót (81 millió forintot) fektetett az adatbankba. A genetikai információk új gyógyszerek fejlesztését szolgálják majd – írta a La Stampa olasz napilap. “Nem gondoljuk, hogy ezekkel az adatokkal megalkotjuk a hosszú élet elixírjét, de utánajárhatunk a genetikai mutációknak” – mondta Tiziano Lazzaretti, a brit társaság vezetője. A genetikusok elsősorban azt akarják rekonstruálni, hogyan öröklődnek egyes szerkezeti jellemzők.

Egy korábbi tanulmányban a kutatók rávilágítottak arra, hogy Ogliastra lakói sokkal jobb fizikai állapotban vannak, mint a lombardiaiak. A kutatócsoport többek közt azzal a kérdéssel foglalkozott, hogyan befolyásolják az idős emberek depresszióját olyan tényezők, mint a nem, a családi állapot, a kor, az életmód, a szellemi fittség és a környezet. Szardínián, különösen a falvakban, az öregedésre sokkal pozitívabban tekintenek, mint máshol – derült ki a tanulmányból.”

Eddig az MTI hír. Egy fontos tanulsága mindenképp van: A szardíniaiak példájából okulva – ha nem nyűgnek tekinted az öregedést, ha pozitívan állsz hozzá, és megpróbálod megtalálni az örömteli pillanatokat, nemcsak megszépítheted az életed, de tovább is élhetsz!

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani! 

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!