Évente körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba, mely elsősorban a nagy csendes-óceáni szemétszigetben csoportosul.

Ezt a rengeteg szemetet most egy különleges szemétszűrővel szeretnék eltávolítani, amely az Ocean Cleanup (Óceántisztítás) nevű szervezet fiatal alapítójának, Boyan Slatnak az ötletén alapul.

A szerkezet úszó falai, melyeket a tengerfenékhez rögzítenek, V-alakú tömböt alkotnak. Ez fogja fel a műanyag szemetet, amit elésodornak az áramlatok, alatta pedig egy szűrőbe akadnak bele a felszín alatt sodródó plasztikdarabok. A csapdába ejtett műanyag egy csatornán keresztül a szerkezet közepére vándorol, ahol a partra szállításig tárolják. Ugyanakkor a cég arról is biztosít mindenkit, hogy a halak és más élőlények nem tudnak beakadni a hálóba, mivel az az ő útvonaluk és a mélyebb áramlatok fölött helyezkedik el.

oceantisztitas

oceantisztitas01

Az első szerkezetet a Japán és Dél-Korea között található sziget, Tsushima partjainál helyezik el, ahol az évente egy főre jutó szemét mennyisége, mely az óceánban köt ki, körülbelül egy köbméter. A sziget mellett haladó áramlatok évente összesen körülbelül 30 000 köbméter szemetet sodornak a partra, amit eddig kézzel gyűjtöttek. Az első, 2000 méter hosszú eszközt idén szeretnék felszerelni, legalább két évig működne, és még azelőtt begyűjti a szemetet, hogy az elérné a sziget partjait, ahol később akár az anyagok újrahasznosítása is lehetővé válhat.

A szervezet ugyanakkor itt nem állna meg: szeretnék, ha sikerülne több ilyen eszközt is telepíteni, és öt éven belül egy 100 km hosszú fal is felkerülne, melynek segítségével a Hawaii és Kalifornia között található Csendes-óceáni szemétsziget felét sikerülhet felszámolni 10 év alatt. Természetesen a végcél az, hogy a tisztítást az összes kritikus ponton megoldják, így idővel az évente termelődött szemétmennyiség nagy részét ki lehetne szűrni. Mindenesetre az idén elkészülő első modulok sok értékes tapasztalattal szolgálhatnak majd arról is, hogy mennyire hatékony és tartós az új eszköz.

(Forrás: ecolounge.hu)

Érdekesnek találtad? Akkor ne felejtsd el megosztani!

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!