Hozzávalók:

  • 40 dkg vöröslencse
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 1 közepes nem csípős zöld paprika
  • 3-4 db curry levél (elhagyható)
  • 1 ek olaj
  • 1 tk fekete mustármag
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 1 kk őröl kurkuma
  • hing (ennek hiányában 2 gerezd fokhagyma)
  • őrölt chili ízlés szerint
  • 1 kk garam masala

Elkészítés:

A vöröslencsét átmossuk, hogy az esetleges szennyeződéseket eltávolíthassuk. Viszont nem kell áztatni, mert nagyon hamar megpuhul. Minden zöldséget megmosunk, megtisztítunk és vékony szeletekben felkarikázunk. Kb 1,5 liter vizet felteszünk főni és mehet is bele minden zöldség, a vöröslencse és a curry levél. Letakarva, nem túl nagy lángon hagyjuk főni.
Amint elkezdenek puhulni a zöldségek, egy serpenyőben felhevítjük az olajat. A mustármagot beletesszük és fedővel letakarva hagyjuk kipattogni a szemeket. Én ilyenkor le is veszem a tűzről, nehogy megégjenek. Amikor a pattogás alábbhagy (kb 1 perc), hozzáadom a római köményt és visszateszem a tűz fölé. Amikor már indiai étteremre jellemző illatok terjengenek, hozzáadhatjuk a hinget, kurkumát és a chilit. Kis kevergetés után mehet a garam masala is a végére. Ezt a fűszeres olajat óvatosan beleöntjük a levesünkbe és ízlés szerint sózunk. Ha valakinek túl édesnek tűnik a végeredmény, pici citromlével vagy joghurttal lehet finomítani rajta. Forrón, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp: A dahl lehet sűrűbb és folyékonyabb, attól függően ki hogy szereti. Ezt a hozzáadott víz mennyiségével lehet szabályozni. Ha több vízzel készítjük, több fűszert tegyünk bele.
Ha nincs kéznél hing, kiválthatjuk fokhagymával. Én ilyenkor csak vékony karikákra vágom és pirítás nélkül hozzáadom a leveshez.

Gáll Nikoletta

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!