A parata gazdag indiai lepényféle, mely igazán Punjáb tartományban népszerû, ahol hatalmasra nyújtják. Gyakran regggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Tálalhatjuk szabdzsival vagy csatnival, esetleg uborka raitával. Többféle töltelékkel készülhet, pl. krumplival, karfiollal, zöldborsóval, retekkel vagy panírral. A jó parata ízletes, és szinte szétolvad a szájban.

Hozzávalók:
25 dkg fehérliszt, 25 dkg teljeskiőrlésű liszt, 2 kk só, 1 dl vaj, 3 dl melegvíz

A töltelékhez:
2 ek olaj, 1 ek reszelt friss gyömbér, fél zöld erőspaprika, apróra vágva, ½ kk asafoetida, 6 dl zöldborsó, 2 kk garam maszala, ½ kk cayenne bors, 2,5 kk só, 2 kk citromlé, 2 kk barnacukor, 1 ek apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem, ghí vagy olaj a sütéshez

Egy tálban vegyítjük a kétféle lisztet és a sót. Belemorzsoljuk a lágy vajat, majd a melegvíz segítségével, lágy, de nem ragadós, könnyen kezelhető tésztát gyúrunk. Ha megvan, legalább fél órán keresztül pihentetjük, közben pedig lefedjük egy vizes konyharuhával, vagy egyszerűen az asztalra tesszük, és ráborítjuk a tálat, amiben összegyúrtuk. A lényeg, hogy ne száradjon ki a tészta. Közben elkészítjük a tölteléket.

Megpároljuk a zöldborsót, és villával összetörjük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beletesszük a gyömbért és az apróra vágott zöldpaprikát. Kevergetve megpirítjuk, majd hozzáadjuk az asafoetidát, és ezt is pirítjuk kb. fél percig. Beletesszük a zöldborsót, megszórjuk a cayenne borssal, és 4-5 percig sütjük. A végén hozzáadjuk a garam maszalát, a sót, a cukrot, a citromlevet és a felaprított zöldfűszert. Alaposan összekeverjük, majd elzárjuk a lángot.

A tésztából gombócokat gyúrunk (valamivel nagyobbakat, mint egy dió), melyeket egyesével kerek lepényekké nyújtjuk. A közepére helyezünk egy púpozott evőkanálnyi tölteléket. Ekkor fogjuk a tészta széleit, és a tetején összefogjuk, mint egy batyut. Lecsípjük a felesleges tésztát, és kissé lelapítjuk. Az így kapott korongokat egy sodrófával óvatosan vékonyra nyújtjuk. A maradék lepénykékkel ugyanígy járunk el. Vigyázzunk, nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!

Palacsintasütőben egy evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első paratát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött paratával is.

KLIKKELJ A TETSZIK GOMBRA ÉS TARTOZZ KÖZÉNK A FACEBOOKON IS!


Katt ide most!

Olvasd el ezt a cikket is –>  Shusi