Itt a jó idő, végre lehet menni kirándulni. Bemutatjuk az ország legszebb tanösvényeit:

A vulkánok vidéke: Bazaltorgonák Tanösvény

A honfoglalók által Magashegynek nevezett, 414 méter magas Szent György-hegyen található mintegy négy kilométer hosszú tanösvény segítségével a környék ritkaságokban gazdag növény- és állatvilágával is megismerkedhetsz, a legtöbben azonban a híres bazaltorgonák egyedülálló látványa miatt keresik fel, illetve a nem mindennapi panoráma kedvéért, melyet a hegytető nyújt a Keszthelyi-hegységre és a Balaton-felvidék tanúhegyeire.

tanosveny_bazaltorgona

A közel másfél óra alatt bebarangolható, néhány ponton az Országos Kéktúra útvonalával is találkozó tanösvény a raposkai bányaudvarról indul, majd védett növények, cselling-páfrányok, pikkelyharasztok, Lumnitzer-szegfűk és lisztes berkenyék által szegélyezve a jégbarlanghoz vagy más néven Sárkány-barlanghoz vezet, végül eljuthatsz a hatalmas bazaltorgonákhoz, melyek bástyaszerűen törnek a felhők mögül kibújó napsugarak irányába.

Az akár a 30 méteres magasságot és a másfél méteres átmérőt is elérő, kőzsákoknak vagy gyapjúzsákoknak is nevezett óriások több millió évvel ezelőtt, a térséget jellemző intenzív vulkáni tevékenység révén alakultak ki, hogy ma monumentális orgonasípokhoz hasonlóan sorakozva bizonyítsák a természet erejét.

Egy vérbeli pincetúra: Olaszrizling Tanösvény

A szőlőkultúra fejlesztése már a nyolcadik században is kiemelt fontosságú célkitűzés volt a Balaton-felvidék tájain, a tanösvénynek nevet adó olaszrizlinget azonban csak a 12. század környékén, a filoxéravészt követően honosította meg Ranolder János püspök – mára azonban az ország egyik leghíresebb bora köszönhető neki.

A Balaton-felvidék jellegzetes szőlőfajtáit, a szőlőművelés szakaszait, a történelmi borvidék sajátosságait egyedülálló módon bemutató tanösvény 2006 tavaszán létesült a csopaki, valamint a paloznaki önkormányzatok közbenjárásával. Létrehozásával az alapítók egyik célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak az idők során némiképp eltunyult gazdákra, akik elhanyagolták a szőlők szakszerű művelését, emellett, hogy az idelátogatók a pincevizitek nyújtotta élvezetek mellett figyelmet fordítsanak az isteni nedű előállításának hátterére is.

Túra a vízen: Tisza-tavi Vízi sétány és Tanösvény

A Magyarország legnagyobb, három szigetet összekötő és mintegy 1500 méter hosszú pallóút-rendszerét alkotó Tisza-tavi Vízi sétány és Tanösvény hazánk egyik legkülönlegesebb útvonala. A Poroszló vonzáskörzetében található vízi világot korábban csak csónakkal lehetett bejárni, 2005 óta azonban testközelből, a korábban nehezebben megközelíthető részeket is elérve csodálhatod meg a Tisza-tó egyedülálló élővilágát.

tiszato_madarak

A kiindulási ponthoz, mely a tó belső területén, a partvonaltól körülbelül fél kilométerre található, egy 20 személyes kishajóval juthatsz el. Az ezt követő séta során táblák és túravezetők segítenek abban, hogy minél alaposabban megismerkedj a táj természeti kincseivel, emellett a tanösvény különlegessége a két madárvárta, illetve a magas megfigyelőtorony, melyek arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a mozaikos felépítésű vidék teljes szépségében gyönyörködhess. A 2005-ben átadott tanösvény kiépítése során figyelembe vették az EU-s normáknak megfelelő szabályokat, így a terület kerekesszékkel és babakocsival is megközelíthető.

A három legszebb tanösvény a főváros vonzáskörzetében

A fővárostól nem is messze kirándulhatunk festői helyeken, ha az alábbi, kipróbált tanösvényeket választjuk. Érdemes a világhálóról letölteni, vagy előre beszerezni az egyes útvonalakhoz tartozó információs füzeteket, melyek nem csak sok érdekességgel szolgálnak, de a tanösvénnyel kapcsolatos izgalmas feladatokat is tartalmaznak.

Katalinpuszta-Szendehely, Gyadai tanösvény (Börzsöny)

Budapesttől alig egy órányi autózásra észak-keleten, a Naszály-hegy lábánál található a lenyűgöző Katalinpusztai kirándulóközpont kisvasúttal, erdei iskolával, és játszótérrel. Egy takaros kis tavacska mellől indul a tanösvény, melyen a T jelzést kell követni. Mesébe illő a függőhíd, a billenőhíd, az óriások játszótere, no meg a pallós mocsári sétány is.

Táv: 5,7 km

Idő: 2,5 óra

Vezetése: kör

Vác, ártéri tanösvény (Pilis – Visegrádi hegység)

Az egyik legérdekesebb tanösvény a Vác városának déli részében kezdődő, egykori ártéri erdőbe enged betekintést. A fapallókon vezető kis ösvény a Duna varázslatos vízi világát sejteti. A tanösvény a vadkacsás horgásztótól nem messze, a zöld jelzésű kerékpárútról, a Gombás-patakon átkelve jobbra indul a T jelzésen.

Táv: 0,9 km (oda-vissza)

Idő: 1 óra

Vezetése: vonal

Jági-tanösvény (Pilis-Visegrádi-hegység)

A pilisszentiváni sportpálya mellől indul zöld falevél jelzéssel a túra, majd elhalad a Jági-tó mellett, mely számtalan békafajnak ad otthont, köztük a vöröshasú unkának is. Érdekesség, hogy kizárólag itt él a Pilisi len (Linum dolomiticum), mely fokozottan védett, reliktum (maradvány) növényfaj.

Táv: 3,5 km

Idő: 2 óra

Vezetése: kör

(Forrás: femina.hu, sportandmove.hu)